Attila – Solace

Het Nederlandse Attila was in de jaren ’80 een gevestigde naam in de scene. Met enkele prima albums en dito optredens was het een van de betere bands. In 1987 gaf de band er de brui aan. Twee jaar geleden verscheen er een verzamelaar. Mogelijk dat dit het vuurtje weer heeft aangewakkerd, want eind vorig jaar verscheen het prima Solace. Dit album is opgedragen aan en tekstueel geïnspireerd door de aan MS overleden vrouw van vocalist en gitarist Herbie Vanderloo.

De muziek op Solace is wat rustiger dan de in het verleden. Is het daarmee minder spannend? Integendeel! De grove staat in vrijwel ieder nummer centraal en zorgt ervoor dat er een onderhuidse spanning ontstaat. Het duurt wel enkele draaibeurten voordat dit duidelijk wordt. Daarna vallen lekkere en kleine details op die langzaam op zijn plek vallen. Neem een nummer als Bed Of Nails met een aanstekelijk gitaar-thema welke even simpel als doeltreffend is.

Sommige nummers lijken ontstaan te zijn naar aanleiding van een lange jam waaruit de meest pakkende stukken zijn geselecteerd. Hierbij is gekozen voor een vrij zompige sound waarbij de bas lekker hoorbaar is. Het is mooi om te horen dat dit trio het componeren en musiceren in de loop der jaren nog niet is verleerd. De stem van Vanderloo klinkt lekker doorleefd en draagt bij aan de juiste sfeer. Hij heeft een stemgeluid waar je van moet houden maar zelf niet-liefhebbers moeten erkennen dat zijn stemgeluid goed bij het bandgeluid past.

Na afloop van de toen reguliere nummers volgen nu een vijftal live-uitvoeringen van oudere nummers. Deze nummers zijn opgenomen voor de Weapons Of Extermination cd-presentatie. Of dit gaat om de EP uit 1986 of de verzamelaar uit 2018 wordt niet geheel duidelijk, maar gezien het live-geluid en de enigszins doorleefde stem van Vanderloo gok ik op het laatste. De nummers hierop liggen qua tempo beduidend hoger. Knap dat Attilla het nog steeds kan!

Score:

78/100

Label:

No Dust Records, 2019

Tracklisting:

 1. Mouth of Madness
 2. Bed of Nails
 3. See No Evil, Hear No Evil, Speak No Evil
 4. Ejam
 5. Evil In Me
 6. Wailing Wall
 7. Solace
 8. Hollow
 9. Numb
 10. Oblivion
 11. Religion Kills (live)
 12. Demon Inside (live)
 13. Mescaline (live)
 14. Deathracer (live)
 15. Funky Street (live)

Line-up:

 • Herbie Vanderloo – Zang, Gitaar
 • Arjan Michels – Basgitaar
 • Ton Holtewes – Drums

Links: