Atrocity – Okkult II

De muzikale carrière van Atrocity lijkt een beetje op een soap die zich door de jaren in steeds meer absurde verhaallijnen heeft gewrongen. Van death metal over naar Neue Deutsche Härte en terug naar death metal. Bovendien spelen alle bandleden ook in Leaves’ Eyes, om maar te zeggen dat frontman Alexander Krull, het enige lid dat al sinds 1985 deel uitmaakt van Atrocity, altijd wel te in is voor iets nieuws. Aan de start van een nieuw ‘seizoen’ vraag je je af wie er eigenlijk nog kijkt.

Het mag een verrassing heten dat Okkult (2013) en Okkult II zulke brave platen zijn. Het is een cliché zo hoog als een huis, maar soms zijn Duitsers gewoon efficiënt zonder meer. Okkult II brengt symfonische death metal, met oerdegelijk riffwerk en goede vocalen, gekruid met net genoeg koorzang om het even interessant te houden. Hoewel het niveau nergens echt de diepte in duikt, zijn er ook weinig uitschieters. Dat maakt van Okkult II één van de vele middelmatige deathmetalplaten die er jaarlijks gemaakt worden.

Je voelt aan alles, het artwork, de songtitels en de muziek, dat Atrocity zichzelf niet langer opnieuw wil uitvinden. De vraag is dan ook wie hier nog op zit te wachten. De naam Atrocity gaat volgens mij nog weinig oude fans overtuigen, terwijl deze plaat weinig nieuwe luisteraars gaat overtuigen om het oudere werk op te zoeken. Zeker niet als je dan plots geconfronteerd wordt met Neue Deutsche Härte.

In alle eerlijkheid, was dit een debuutplaat geweest, had de score vermoedelijk hoger gelegen. Voor een band met meer dan dertig jaar op de teller maakt dit echter minder indruk.

Score:

75/100

Label:

Massacre Records, 2018

Tracklisting:

 1. Masters of Darkness
 2. Shadowtaker
 3. Blood and Triumph
 4. Spell of Blood
 5. Menschenschlachthaus
 6. Gates to Oblivion
 7. Infernal Sabbath
 8. All Men Must Die
 9. Phantom Ghost
 10. Devil’s Covenant
 11. The Golden Dawn

Line-up:

 • Alexander Krull – Vocalen, Keyboards
 • Thorsten Bauer – Gitaar, Bas
 • Joris Nijenhuis – Drums
 • Pete Streit – Gitaar

Links: