Atra Vetosus – A Palace Shrouded In Emptiness

Atra Vetosus – A Palace Shrouded In Emptiness
Immortal Frost Productions, 2011

Astral Winter viel al in de smaak binnen het Vlaamse landschap, waarom zou dat dan niet lukken met een ander Australisch project? Josh van voorgenoemde band stapte op die manier eind vorig jaar samen met Josh (ze heten wellicht allemaal zo aan de andere kant van de wereld) met hun demo naar Immortal Frost, die hem vervolgens de markt op toverde. Eveneens black, maar met een heel andere basis dan Astral Winter.

Dit debuut brengt een dik kwartier aan volle, melodierijke black, voorzien van een atmosferisch tintje in de achterhoek. Het blijft allemaal wel wat binnen de Dissection-perken, met niet al te veel verrassingen, maar wat gebracht wordt klinkt wel goed en blijft gewoon lekker rollen. Aan het einde van A Palace Shrouded In Emptiness maakt de drukte even plaats voor zomerse akoestiek om terug wat op te warmen, iets dat eveneens terugkeert op de twee andere nummers, maar waar naar mijn smaak toch nog steeds iets meer mee had gepronkt mogen worden. Want dat doet Atra Vetosus ook met deze magische momenten, zelfs op de tweede track met een typische stem die doet denken richting de Crusader-intro van Saxon. Instrumentaal klinkt dit alles wel zuiverder dan Astral Winter, en eveneens vocaal haalt Josh (de andere deze keer) krachtig uit, met schelle krijsen richting Satanic Warmaster en Dissection.

Twintig jaar na datum is het duidelijk dat de Zweedse bakermat der melodieuze black nog steeds vormend is voor menig project, en blijkbaar tot in de verst mogelijke uithoeken van deze aardbol. Maar al te vaak afgezaagd en herkauwd, maar als het lekker klinkt dan is het gewoon zo. En Atra Vetosus klinkt naar meer.

Tracklisting:

Atra Vetosus - A Palace Shrouded In Emptiness

  1. A Palace Shrouded In Emptiness
  2. Far Beyond The Primordial Forest
  3. Nocturnal Winds

Line-up:

  • Josh Young – Instruments, Backing Vocals
  • Josh Gee – Vocals

Links: