At The Gates – To Drink From The Night Itself

Halverwege mei verscheen het zesde album van At The Gates. In een discussie met mijn mederedacteuren vroeg ik wie deze ging recenseren. Een retorische vraag want alle vingers wezen ineens mijn kant op. Nou ben ik al fanboy vanaf het debuut The Red In The Sky Is Ours en ook At war With Reality (het eerste na de reünie) kon mij meer dan bekoren dus verwacht geen objectieve recensie.

Er wordt geopend met een kippenvelbezorgend akoestisch intro waarin wat vrouwelijke vocalen en een flard toetsen zitten. Hierna volgt de eerste beuker: To Drink From The Night Itself. Hierop klinkt At The Gates meer dan ooit als zichzelf en zet de toon voor de rest van het album. Het beukt en raast over de hele linie snel voort, zelfs in een relatief rustig nummer als Daggers Of Black Haze.

Het stemgeluid van Tompa is natuurlijk uit duizenden herkenbaar, nog net zo lekker hees als op het debuut en een van de troeven van deze band. Hoe de man het voor elkaar krijgt is een raadsel maar hij klinkt nog net zo puberaal agressief als ruim twintig jaar geleden en dat mag als compliment gezien worden.

Bonuspunten worden toegekend vanwege de mix. Elk instrument is goed te horen, de balans is werkelijk perfect en de gitaren staan lekker hard, zonder te overheersen, zodat elk instrument goed tot zijn recht komt. Op deze momenten komen de melodielijnen des te beter naar voren. Het is een kunst die At The Gates als geen ander beheerst.

Later wordt dit kunstje nog eens herhaald in Seas Of Starvation. Maar daarna heeft At The Gates nog een snel nummer in petto alvorens er wordt afgesloten met The Mirror Black. Een episch nummer, eindigend met strijkers en vrouwelijke vocalen zodat het album eindigt waar het begon: met kippenvel.

To Drink From The Night Itself is daarmee een album geworden dat perfect past in de catalogus van At The Gates en waarmee de band laat zien nog steeds aan de top te staan van de hedendaagse death metal. Maar dat is uiteraard mijn bescheiden en niet geheel objectieve mening. Fans van de band hebben er een meer dan goed album bij en diegenen die het niets vonden, zullen ook met dit album niet overwonnen worden.

Score:

91/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. Der Wiederstand
 2. To Drink From The Night Itself
 3. A Stare Bound In Stone
 4. Palace Of Lepers
 5. Daggers Of Black Haze
 6. The Chasm
 7. In Nameless Sleep
 8. The Colours Of The Beast
 9. A Labyrinth Of Tombs
 10. Seas Of Starvation
 11. In Death They Shall Burn
 12. The Mirror Black

Line-up:

 • Tomas ‘’Tompa’’ Lindberg – Vocalen
 • Jonas Stålhammer – Gitaar
 • Martin Larsson – Gitaar
 • Jonas Björler – Basgitaar
 • Adrian Erlandsson – Drums

Links: