At the Altar of the Horned God – Heart of Silence

Als de bandnaam At the Altar of the Horned God is, dan weet je dat de band ergens uit een relatief exotisch land komt. Mijn gok was regio Zuid-Amerika, maar het enige full-time bandlid Heolstor blijkt uit Spanje te komen. Heart of Silence is het tweede album van dit heerschap en dit is een redelijk love or hate album. Te ambient/industrial voor de gemiddelde blackmetal fan en te metal voor een Cold Meat Industry-liefhebber. Persoonlijk vind ik dit soort cross-overs geweldig. Met Burning the Temple of God van MZ.412 als het ultieme voorbeeld, maar dat terzijde. Feit is dat metal prima te combineren is met een hele hoop andere stromingen en At the Altar of the Horned God is daar een goed voorbeeld van. I, Voidhanger Records mag voor de zoveelste keer een topband aan het roster toevoegen.

Heolstor kiest ook niet voor de makkelijk weg, door bijvoorbeeld het uitstekend blackmetal titelnummer als opener te kiezen. Nee, Listen en Closing Circle komen meer in de buurt van een Wardruna, Summoning of MZ.412, waarbij de gitaren niet of weinig gebruikt worden. En vervolgens komt dus het titelnummer dat alles omver blaast. Een beetje raar, maar wel lekker. De blackmetal en industrial wisselen elkaar daarna op en af, maar het hoogtepunt is toch wel een cover van het Belgische Electronic Body Music-project Suicide Commando. Het nummer God is in the Rain krijgt een doomy make-over en dat maakt het nog zwaarder dan het origineel.

At the Altar of the Horned God komt met een album dat bij een aantal metalheads niet op de jaarlijst terug zal zijn te vinden. De diverse elementen smelten echter samen tot een uitstekend album dat veel meer credits verdiend dan het zal krijgen. Heart of Silence zal zeker weten mijn top-20 voor het jaar 2023 gaan halen. Klasse!

Score:

85/100

Label:

I, Voidhanger, 2023

Tracklisting:

  1. Listen
  2. Closing Circle
  3. Heart of Silence
  4. Chthonic Summoning
  5. Guardian of the Threshold
  6. Anointed with Fire
  7. God Is in the Rain (Suicide Commando cover)
  8. Severing Light

Line-up:

  • Heolstor – Alles

Links: