Astrophobos – Remnants Of Forgotten Horrors

Astrophobos – Remnants Of Forgotten Horrors
Triumvirate Records, 2014

Drie jaar na hun debuut ep Arcane Secrets komt het Zweedse trio, met sessiedrummer van The Ugly, met hun debuut. Hierop staat ijzingwekkende blackmetal met veel melodie, zwaar leunend op de jaren ’90.

Echt origineel is het niet. Satyricon, Dissection en At The Gates (en dan vooral het Slaughter Of The Soul album) zijn de voornaamste inspiratiebronnen. Opener Soul Disruptor bijvoorbeeld lijkt te sterk op Mother North (Satyricon). Daarnaast klinkt het stemgeluid ook al niet bijster origineel en verveelt het zelfs enigszins na een paar minuten. Dit doet dan ook het ergste vermoeden voor de rest van de nummers.

Maar vanaf Detestable Illumination gaat het dan wel de goede kant op en krijgt de muziek vat op de luisteraar. De composities zitten vanaf dat moment beter in elkaar en, eigenlijk nog belangrijker, de melodieën zijn dan net wat sterker. Het melodische aspect komt vooral in de gitaarpartijen beter naar voren en de riffs zijn soms zelfs memorabel te noemen.

Astrophobos heeft goed begrepen hoe het qua tempo’s werkt. Af en toe even wat gas terug zorgt voor een goede break op het juiste moment, houdt de aandacht erbij en de spanning erin. Op dat gebied laat de band zien dat ze weet hoe het hoort.

Hoewel het, zeker voor een debuut, niet slecht is ontbreekt het Astrophobos nog aan originaliteit en een eigen smoel. Een nummer als Primal Mystery had bijvoorbeeld ook op een willekeurig Dissection album kunnen staan. Acht nummers in drie kwartier blijkt dan ook net lang genoeg te zijn. Desondanks is dit vooral door de melodieuze inbreng van de gitaren een goede cd voor de liefhebber van blackmetal met een 90’s feel.

Tracklisting:
Astrophobos – Remnants Of Forgotten Horrors

 1. Soul Disruptor
 2. Winds of Insanity
 3. The Malevolent Firmament
 4. Detestable Illumination
 5. His Abysmal Grave
 6. Invocating the Void
 7. Of Primal Mystery
 8. Celestial Calamity

Line-up:

 • Micke Broman – Vocalen, basgitaar
 • Jonas Ehlin – Gitaar
 • Martin Andersson – Gitaar
 • Fredrik Widigs – Drums

Links: