Astral Winter – Forest of Silence

Een eenmansproject kent wellicht vele voordelen: het laat je toe om de volledige vrijheid te geven aan je artistieke erupties, je hoeft daarnaast geen rekening te houden met betweterige bandleden en bij eventuele successen strijk je de volledige eer op. Het omgekeerde telt natuurlijk ook. Ieder voordeel heeft dus ook z’n nadeel en in het geval van Forest of Silence is dit het gemis van een kritische noot. Deze kritische noot zou een volmondige ‘less is more’ zijn.

Astral Winter is het geesteskind van Australiër Josh Young en brengt met Forest of Silence z’n derde langspeler uit. Deze staat naast vele atmosferische passages bol van symfonische, melodieuze black metal, waarbij de tomeloze keyboards en jachtige gitaarsolo’s je rond de oren slingeren en hij dit muzikale carrousel bezweert met ijzig geschreeuw. Alleen lukt het me maar niet om de ‘peerdeflosj’ te pakken (voor de niet-Vlamingen, een ‘peerdeflosj’ is een kwast van wollen draden, bevestigd aan een bal, die opgetrokken en neergelaten wordt boven de hoofden van de kinderen op de paardenmolen) en moet ik daarmee misschien wel blij zijn, want een ritje van zeventig minuten is in het geval van deze Forest of Silence echt wel lang.

De muziek, die als het ware een kruising is van Rhapsody (of Fire) , Wintersun en Catamenia, klinkt ondanks de primitieve en feeërieke albumtitel heel digitaal. De geprogrammeerde drums komen daardoor heel onnatuurlijk over en missen driftigheid. Young bezit echter wel goede ideeën, heeft een duidelijke visie gericht op sfeer, maar stopt deze vol met een overdaad aan orkestratie of, in het geval van When Moonlight Evokes the Frozen Nights, met potsierlijke cleane gezangen.

Misschien zit er wel een heel toepasselijk aspect in de titel, want na de volledige zeventig minuten te hebben uitgezeten, zou ik echt wel kunnen bekomen in een ruisloos, vredig bos. Less is More.

Score:

60/100

Label: 
Immortal Frost Productions, 2016

Tracklisting:

  1. Pathway to the Ancient Forest
  2. When Moonlight Evokes the Frozen Nights
  3. As I Embrace the Winter Winds
  4. Defenders of the Astral Kingdom (Part II)
  5. The Summoning of Arcane Magic
  6. Within the Frozen Streams of Time
  7. The Palace of the Prophets

Line-up:

  • Josh Young – Alle instrumenten, Vocalen

Links: