Aspernamentum – Primal Judgement Manifesto

Aspernamentum is een nieuwe Satanische blackmetalband uit Zweden. Meesterbrein en enige bandlid is hier D. Johansson. Primal Judgement Manifesto is een EP met vier nummers die de essentie rond Satanisme zou moeten verduidelijken. Kijk je naar ‘s mans onlinepagina’s dan vind je niet noodzakelijk veel extra informatie maar lees je wel en ik citeer: “With The Moon As The Sun. With Fire As Water. With Blood As The Vern Breath Of Air. Praise The Foundations Of Blessed Inner War.” Daar kunnen we wel mee verder denk ik.

Soulseller records, de gekende Nederlandse extreme metalboer, brengt deze eerste lezing van Aspernamentum uit op cd maar ook op zwart en wit vinyl, ziet er allemaal erg aanlokkelijk uit. Aspernamentum betekent niet meer of minder dan verbazing. Zouden we nog verbaast geraken van nieuw blackmetalwerk uit Zweden? Wie weet gebeurt dit zowaar binnen luttele ogenblikken. Wat wel verbazingwekkend is, is dat het geheel al in 2022 werd opgenomen. Tja, soms duurt en duurt het eer je iets uitgebracht hebt.

Het eerste van vier nummers kreeg de gewichtige titel Epiphanies Of The Night’s Light met zich mee en blijkt ook meteen de eerste promosingle te zijn. Na een boosaardg stel stembanden komt de eerder simpele, eenvoudige maar doodeerlijke black metal van Aspernamentum tot leven. Schuifriffjes met een weinig melodie, strakke blastbeats en dito zangpartijen snoeren je meteen de keel toe. Lekker ook hoe de bas met een hele snuif distortion daar wat vrolijk onder loopt te knotteren. De heer Johansson is niet vies van wat snelheid, hij begrijpt echter ook als geen ander dat een rollend dubbele bastapijt ook nu en dan wel eens van doen is. Al is het maar om je met modder en smurrie bevuilde stappers op af te vegen. Dit receptje voert hij nog eens tot in de perfectie uit op Vessel Of Enlightenment (Black Flame Manifestation). Een nummer waarin een break in het midden van het nummer voor zo een dreiging zorgt dat je op het puntje van je stoel zit want je weet natuurlijk wat er nog komen zal.

D. Johansson’s Aspernamentum heeft met Primal Judgement Manifesto in mijn oren toch een erg strak eerder klassiek aanvoelend Zweedse blackmetalplaatje gefabriceerd. Soulseller Records heeft er dus goed aangedaan dit duistere heerschap een contractje te laten tekenen.

Label:

Soulseller Records, 2024

Tracklisting:

  1. Epiphanies Of The Night’s Light
  2. To Pledge Allegiance To The Void Beyond
  3. Vessel Of Enlightenment (Black Flame Manifestation)
  4. Of Condemnation, Death And The Holy Ghost

Line-up:

  • D. Johansson – Zang, alle instrumenten

Links: