Aspera – Ripples

Aspera – Ripples
InsideOut Music, 2010

Aspera blijkt een groep van jonge Noorse muzikanten te zijn, die meteen debuteert op InsideOut Music. Meteen weten de kenners van dit label wat hen te verwachten staat. Heavy metal met veel progressiviteit. Dit is geen uitzondering.

Altijd leuk als een band de kansberekeningen tegenspreekt. Men verwacht hen te mislukken, maar ze plots blinken uit. Een sprookje, maar soms gebeurt het. Nu bijvoorbeeld. Ik mag dan wel geen typische Ayreon fan zijn zoals de meeste Nederlanders dat wel zijn (…), maar ik smul van alle walletjes. Dit Aspera heeft mij bijvoorbeeld bij iedere luisterbeurt verleid en bezig gehouden van begin tot einde. Zanger Jon Bon Jove, ik bedoel Atle Petersen, heeft een zeer mooie zangstem met een genietbaar timbre, zeker voor zo’n jong ventje. Gitarist Robin Ognedal vermeldt beïnvloed te zijn door John Petrucci, wel, laat dat Dream Theater gehalte maar een referentie zijn voor de ganse band en muziekmakerij. Geen kopie echter, naast enkele truukjes en overgangen. Er zit voldoende materiaal in om de band een eigen plaats te geven in de metalcommunity.

Lange, avontuurlijke en positief gestemde nummers vol met krachtige rock. Talent? Meer dan talent. Hopen dat ze de band bij elkaar houden en nog veel moois kunnen maken, graag nog net iets catchiër in de toekomst.
Tussen haakjes: Nils K. Rue (Pagan’s Mind) droeg bij in het vocale departement op deze plaat, nog zo’n referentie.

Tracklisting:

  aspera

 1. Intro
 2. Ripples
 3. Do I Dare?
 4. Remorse
 5. Between Black & White
 6. Catatonic Coma
 7. Torn Apart
 8. Traces Inside
 9. Reflections
 10. The Purpose

Line-up:

 • Robin Ognedal – Guitars
 • Nickolas Pettersen – Keyboards
 • Joachim Strøm Ekelund – Drums
 • Atle Pettersen – Vocals
 • Rein Blomquist – Bass

Links: