Asinhell – Impii Hora

Impii Hora (zoiets als een ontoegankelijke tijdstip) is het debuut van Asinhell. Asinhell is een project van drie personen waarvan één uit Duitsland afkomstig en twee uit Denemarken. Eén van die Denen is Michael Poulsen, beter bekend van Volbeat. Verwacht van deze band echter geen door rockabilly beïnvloede rock, maar een rechtstreekse ode aan vaandeldragers uit de Scandinavische death metal. Klinkt op het eerste gehoor misschien niet voor de hand liggend, maar toch liggen de roots van Poulsen wel degelijk in dit genre. Op zang vinden we Marc Grewe terug van onder andere Morgoth (rust in vrede sinds 2020) en achter het drumstel is het Morten Toft Hansen (Raunchy, ex-Hatesphere). Deze eerste plaat komt uit via Metal Blade Records.

Mocht je nou een pleurishekel hebben aan Volbeat, dan kan ik je bij deze vertellen dat zelfs in alle puike deathmetalgitaarpartijen op Impii Hora het typerende spel van Poulsen doorsijpelt, maar dan wel gespeeld met ballen zo groot als zwerfkeien. De heerlijke uitvoering en zijn instrumentbeheersing zorgen bovenal voor een continu dreigende, brute basis die voor open goal wordt ingekopt door zijn twee eveneens goed musicerende collega’s. De perfect passende strot van Grewe sluit namelijk naadloos aan op die fundering en de beste man weet bovendien een goede afwisseling te vinden tussen rauwe zangpartijen en hogere, ijzingwekkende uithalen die regelmatig doen denken aan onze eigen Martin van Drunen (Asphyx) en die van John Tardy (Obituary). Tel daar het strakke, regelmatig op d-beat terugvallende, drumwerk van Toft Hansen bij op en je weet dat je gebakken zit met circa veertig minuten aan puike old-school death metal.

Er is ruimte voor gaaf soleerwerk in de brute opener Fall Of The Loyal Warrior, de twee ruige, uptempo songs Island Of Dead Men en Trophies en het toch al melodische beukfestijn tijdens Pyromantic Scryer. Regelmatig in de stijl van Chuck Schuldiner, durf ik zelfs te beweren. Moddervet, net zoals de voortploegende en rollende ritmesectie laat horen in de favorieten hier: Wolfpack Laws en Impii Hora. Daarin iets meer ruimte voor groove, waarin Asinhell speels laat horen de grenzen op te zoeken binnen zijn slopende aanpak. Over groove gesproken: Desert Of Doom blijft net zo hard plakken als een suikerspin aan je gehemelte. Dit drietal weet waar de mosterd gehaald moet worden en weet dat statement zelf te overstijgen. Asinhell is niet alleen een ode, maar heeft vooral door de gave afwisseling in alle nummers een geheel eigen smoel.

Impii Hora is dan ook een oerdegelijke schijf met heerlijke death metal. Liefhebbers in dit genre hebben toch al niets te klagen gehad dit jaar, maar Asinhell mogen we direct zien als veel meer dan zomaar een project. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dit album even links had laten liggen omdat andere releases voorrang kregen, maar met terugwerkende kracht betreur ik dat besluit. Op en top genieten dit. Top vijf materiaal voor de jaarlijst! Fans van Entombed, Bolt Thrower, Death en Unleashed: sla je slag!!

Score:

87/100

Label:

Metal Blade Records, 2023

Tracklisting:

 1. Fall Of The Loyal Warrior
 2. Inner Sancticide
 3. Island Of Dead Men
 4. Trophies
 5. The Ultimate Sin
 6. Wolfpack Laws
 7. Desert Of Doom
 8. Pyromantic Scryer
 9. Impii Hora
 10. Føj For Helvede

Line-up:

 • Marc Grewe – Zang
 • Michael Poulsen – Gitaar
 • Morten Toft Hansen – Drums

Links: