Ashenspire – Speak Not of The Laudanum Quandary

Nieuwe avantgardistische black metal uit Schotland, en dat genre was een vermoeden dat gauw opkwam bij het lezen van de titel van dit debuut. Ashenspire is een viertal dat bestaat sinds 2013 en een vocalist bezit die live onder andere bij Falloch op de planken staat. Toch blijkt al vrij snel dat we het niet in die richting moeten gaan zoeken.

Wat vanaf de eerste minuut opvalt, is dat Ashenspire op de kar van A Forest of Stars wil springen. Dat blijkt niet enkel uit het gebruik van de viool om hier en daar een sfeervolle bijdrage te leveren binnen deze melancholische black metal, maar vooral uit de vocale input die gewoon over werd genomen van Mister Curse. Prima zou je zeggen, dat dit type melancholie ook in andere bands gebruikt wordt, The Water Witch draagt bijvoorbeeld ook dit type vocaal wanhoopsgeschrei en dat project mag je gerust een verrijking noemen naast A Forest of Stars. Toch klopt het plaatje (nog) niet bij deze Schotten, vooral omdat de nummers te weinig afwisseling bevatten. Alasdair Dunn mag dan wel op prima wijze melancholie aanbrengen in dit geheel, het blijft echter veel te oppervlakkig. Ik voel heel wat connecties met The Corpse of Rebirth van die andere band op het eiland, maar het mist inhoudelijk de opbouw, beklemming en climax.

Werk aan de winkel dus. Het is op zich een fijn gegeven dat deze Schotten gaan voor het type melancholische black metal dat we kennen van A Forest of Stars, maar dit klinkt lang niet progressief genoeg om baanbrekend te zijn. Hier en daar een fijne riff, af en toe een sfeervolle en diepgaande noot, maar dit alles blijft toch wat te langgerekt klinken.

Score:

70/100

Label: 

Code666 Records, 2017

Tracklist: 

 1. Restless Giants
 2. The Wretched Mills
 3. Mariners at Perdition’s Lighthouse
 4. Grievous Bodily Harmonies
 5. A Beggar’s Belief
 6. Fever Sheds
 7. Speak Not of The Laudanum Quandary

Line-up:

 • Petri Simonen – Bas
 • Fraser Gordon – Gitaar
 • James Johnson – Viool
 • Alasdair Dunn – Zang, drums

Links: