Ashby – Fragmental

Ashby – Fragmental
Eigen Beheer, 2015

Crowdfunding werpt af en toe blijkbaar toch zijn vruchten af. De Duitse band Ashby bestaat een viertal jaar en de band organiseerde in 2014 en 2015 een campagne om het debuut te bekostigen. Het resultaat is er in de vorm van Fragmental en de gulle fans van het proggenre mogen gerust mede trots zijn op het resultaat.

Ashby brengt ons hier prog die nergens echt zwaar of stevig wordt en dat is meteen mijn enige punt van kritiek. Dit is een vijfkoppige band die hoorbaar plezier heeft in het samenspel van de instrumenten. Het geheel is sterk bepaald door de synthpartijen, maar de toetsenist wedt duidelijk niet op één paard. Soms brengt hij sfeervolle achtergrondsymfonieën aan, maar net zo goed komt hij even virtuoos uit de hoek, werpt hij er wat klassieke pianonoten of psychedelische vibes tussen of krijgt het geheel wat epiek op zijn Nightwish. De gitaren brengen soms wat groove aan in dit potje symfonische progrock en af en toe duwt de drummer eens het gaspedaal in, maar echt overdonderend klinken die passages nog niet. Aan zangeres Sabina moet je ook even wennen, omdat ze met haar ruwe stem een eigen draai geeft aan het geheel. Ik ben wel fan en het past geweldig op groovy nummers zoals Holy Water.

Dit is een progmetalcd met duidelijk een erg doordacht verhaal, dat ook geweldig is om te volgen. Enkel de hardere, groovy passages mogen nog iets meer kracht en overtuiging meekrijgen, maar het samenspel en de overgangen zitten erg goed. Progmetalfans die de mix van ruwe vrouwenzang op symfonische experimentele metal eens willen uitproberen, zijn wel even zoet hiermee.

Tracklisting:

Ashby - Fragmental

 1. The Faceless and The Shore
 2. Aether – A Lunar Year
 3. Ashes Decay
 4. Pax
 5. The Colossal Empire
 6. Holy Water
 7. A Question Never Heard

Line-up:

 • Sabina – Zang
 • Joel – Synth
 • Jan – Gitaar
 • Rik – Drums
 • Chris – Bas

Links: