Ash of Ashes – Traces

Epische pagan metal, ik ga me er niet al te vaak aan wagen tegenwoordig. Maar soms glipt er wel er eens eentje in de cd-speler die er blijft in zitten en pas na enkele weken terug uit floept. Ash of Ashes is er zo eentje. 𝕾𝖐𝖆𝖑𝖉𝖎𝖈 pagan metal uit Duitsland, met stichter Skaldir (ken je misschien nog van de band Hel) en vocalist Morten, deze keer bijgestaan door Sethras en Stryx. Dit is de tweede plaat van Ash Of Ashes, die trouwens nog beter klinkt dan hij er uitziet. Old Norse, all yours.

Gaan we meteen namedroppen? Goed! Bathory, Windir, Myrkgrav, Forefather, Fejd, Falconer, Finterforst, Ensiferum… Er passeert heel wat knipoogwerk tijdens Traces. Authentieke Noorse pagan vibes, uiterst behendig gemoderniseerd, zonder dat er een Nuclear Blast productie aan te pas komt. Sommige refreinen zijn té catchy om gezond te zijn, vandaar de Ensiferum-drop, sommige licht progressieve gitaarlijnen hadden zo op een Windir-album kunnen staan. Ash of Ashes wordt grotendeels met cleane zang ingezongen, heavy en beladen, met een gedegen pagan timbre. Hier en daar met een zeldzame, hoge uithaal. Houd rekening met typisch Duitse smaaktoevoegingen (zoete en uplifting synths) en powermetaladjectieven, al moet het gezegd zijn dat het nooit echt overdreven cheesy of pathetisch wordt. Geen theatershow, wel een mooi gebracht verhaal waarbij men de luisteraar niet probeert te overtuigen met de uitvoering, wel met de opbouw, sfeer en intrinsieke schoonheid. Persoonlijk blijf ik doorgaans amper wakker als de helft van de nummers niet uptempo zijn of er dubbele bassen ontbreken, bij Ash of Ashes is dat wonderwel gelukt. Het gehalte aan Bathory-slagwerk bombast speelt daar  zeker een rol in (luister even naar Into Eternity), net als de zoete kampvuur solo’s.

En ja, het uptempo nummer Under the Midnight Sun met Windir-neigingen, fris meloblack tremolo geweld en hardere vocalen is mijn absolute favoriet van dit album. Dat neemt echter niet weg dat dit een zeer aantrekkelijk album is, dat vooral in het eerder frivole en heavy Bathory-segment de meeste fans zal sprokkelen. Luister dus naar beide video’s hierboven en weet goed waar je aan begint.

Score:

82/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Beyond White Waters
 2. Under the Midnight Sun
 3. Into Eternity (feat. Lars Jensen)
 4. The Eternal Traveller
 5. Evermore
 6. Vem kan segla förutan vind (feat. Thomas Clifford)
 7. A Lion Guards Our Names
 8. Southbound
 9. To Those Long Forgotten (feat. Rúnahild en Christopher Rakkestad)

Line-up:

 • Skaldir – Keel, gitaar, keyboard, basgitaar
 • Morten – Keel
 • Sethras – Gitaar
 • Stryx – Drums

Link: