Aset – Astral Rape

Dit Aset is een onbekend collectief bestaande uit leden uit verschillende extreme metalbands waaronder Seth, Oransi Pazuzu en andere niet nader genoemde bands. Astral Rape is de eerste kennismaking en zou ons als luisteraar moeten zuigen naar alles wat met mystiek, het astrale te maken heeft. Het blijkt muziek te zijn waarin Egyptische occulte thema’s worden gemengd met eerder moderne doch agressieve blackmetalpartijen. Dit internationaal collectief tekende voor het debuutalbum dan wel te verstaan een samenwerkingsverband met het Franse Les Acteurs De L’Ombre label.

Het lijkt een complex thema dat deze band heeft gekozen. Het lijkt ook een thema te zijn met heel wat diepgang met heel wat achtergrond informatie die ik op heden niet direct kan doorgronden. Er rest ons dan enkel het visuele en het auditieve. Laat ik dat dan gebruiken om deze debuutplaat te beschrijven aan hen die wel thuis zijn in deze materie, aan hen die zich één voelen of zelfs één zijn met dat mythische.

Zeven nummers die op zich nog redelijk begrijpbare, redelijk tastbare titels hebben. Starten doet Astral Rape met A Light In Disguise. Dissonante gitaarlijnen en diepe keelgeluiden brengen samen met inderdaad die Egyptische thema’s een wereld tot stand die scherp, hoekig en puntig in elkaar steekt. Aan een snelheid die vaak zijn gelijke niet kent in het universum, raast de muziek van dit collectief je voorbij. Abusive Metempsychosis bijvoorbeeld is zo een track. Niet dat er geen tijd wordt gemaakt om tot inzicht, tot contemplatie over te gaan. Telkenmale zijn het die erg gevarieërde vocalen die hierin een rol spelen. De bij momenten pitsende productie zeker qua drumgeluid kan je gerust passend noemen. Een nummer als Lord Of Illusions krijgt zo de juiste dynamieken mee. Ruimte voor de scherpe gitaarpartijen is er dan weer meer voorzien in Astral Dorminancy.

De eindconclusie is dan ook vrij eenvoudig te noemen. Dit collectief dat zich Aset noemt, heeft met Astral Rape een album gemaakt dat perfect past in het rijtje van platen die een hoekig, puntig en dissonant karakter hebben afkomstig uit de Poolse (Kriegsmaschine, Medico Peste) Finse (Oranssi Pazuzu) of Franse (Aosoth, Antaeus, Merrimack, Blut Aus Nord) blackmetalschool en dat mag je gerust een goede zaak noemen.

Score:

80/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2023

Tracklisting:

  1. A Light In Disguise
  2. Abusive Metempsychosis
  3. A New Man For A New Age
  4. Lord Of Illusions
  5. Astral Dorminancy
  6. Force Majeure
  7. Serpent Concordat

Line-up:

  • Onbekend

Links: