Ascended Dead – Evenfall Of The Apocalypse

Het Amerikaanse Ascended Dead bestaat sinds 2011. Er werden onder andere een EP, twee demo’s, twee (!) compilaties en ook twee volledige albums uitgebracht. Dit Evenfall Of The Apocalypse wordt uitgebracht door een eveneens Amerikaans label. Het vorige album (Abhorrent Manifestation) kwam nog uit op een ander label. Misschien is het hierdoor dat de band voor ons Europeanen onbekend is? En gaat dat met dit album veranderen?

De death metal die de vier heren maken, is van het technische soort met een underground-feel. Maar dat laatste had het we-gooien-een-zootje-hout-tegen-de-schutting-logo al verraden. Vanaf het eerste nummer wordt ook duidelijk dat we met een Morbid Angel-vibe te maken hebben in alle nummers, het instrumentale Passage To Eternity incluis. De stem van gitarist/vocalist Jon Reider klinkt wat scheller dan die van David Vincent en is daarnaast ook wat diverser. De galm op ‘s mans stem helpt daarbij flink. Dat Reider ingewikkelde riffs weet te combineren met het vocale geweld is een prestatie op zich.

Geluidstechnisch klinkt Evenfall Of The Apocalypse net te donker. De riffs springen er daardoor niet echt uit, hoewel ze bij het mixen naar de voorgrond zijn geschoven. Of je ervan houdt, is een kwestie van smaak. Feit is wel dat het allemaal een beetje het ene oor ingaat en het andere oor weer uitgaat. Alles wordt door de drummer vakkundig maar in moordend tempo en met veel breaks aan elkaar getimmerd. Na de ruim veertig minuten die dit album duurt, snak je gewoon even naar een adempauze.

Het is ongetwijfeld allemaal zo door Ascended Dead bedoeld. Op gitaar technisch gebied zijn er leuke hoogstandjes te beluisteren en als Morbid Angel een passend voorprogramma zoekt, kunnen ze hen ongetwijfeld bellen. Toch blijft het gevoel hangen dat er met iets meer rust in de muziek en een betere productie meer in had gezeten.

Score:

70/100

Label:

20 Buck Spin, 2023

Tracklisting:

 1. Intro / Abhorrent Manifestation
 2. Ungodly Death
 3. Nexus Of The Black Flame
 4. Bestial Vengeance
 5. Tantum Bellum
 6. Inverted Ascension
 7. The Curse / Enveloped in Thorns
 8. Visceral Strike
 9. Passage to Eternity
 10. Evenfall of the Apocalypse
 11. Intransigent Blackness

Line-up:

 • Jon Reider – Zang, gitaar
 • Ian Lawrence – Gitaar
 • Kevin Schreutelkamp – Basgitaar
 • Charlie Kyron – Drums

Links: