As The Sun Falls – Last Days of Light

Medio mei plofte dit album al in mijn metalen postvakje. Met de zomer in de nabijheid voelde dit echter niet als het juiste moment om dit ijzige plaatje van een goede recensie te kunnen voorzien. De zon was namelijk niet gevallen, maar stond met iedere dag juist een stukje hoger aan de hemel. Nu de dagen korter worden, de nachten kouder en de ochtenden mistiger, is het hoog tijd om deze debuterende langspeler van As The Sun Falls in het zonnetje te zetten. Inmiddels heeft de tand des tijds ervoor gezorgd dat er een forse laag huiselijke sneeuw op het album is neergedwarreld. Dat brengt al meteen in de noordelijke sferen. We pakken de sneeuwschuiver, eh ik bedoel stofdoek, en banen ons een weg door een krappe driekwartier aan melodische death metal.

Hoewel As The Sun Falls afkomstig is uit Zwitserland, is de muzikale link toch het best te vinden in die van de Finse melodeath. Met winterse titels als Last Days of Light, First Snow en Through the Storm is dan ook merkbaar dat er inspiratie is gevonden in de hogere regionen van het Europese vasteland. Hierbij speelt de band zijn melodeath vooral met een sterke melancholische ondertoon. Denk hierbij aan bands als Insomnium, Kalmah en Noumena. De band weet daarbij onwijs veel sfeer neer te zetten, dat dan op een bepaalde manier weer aan Kaunis Kuolematon doet denken. Meer Fins wordt het bijna niet. Spreken de genoemde bands je hier aan? Dan durf ik mijn hand ervoor in het ijs te steken dat je dit album ook kunt waarderen.

Op dit Last Days of Light vinden we eigenlijk alles dat we mogen verwachten bij een Finse melodeathplaat. Veelal midtempo-gitaren met van die lekker slepende melodieën, die je transporteren naar een verlaten ijzige vlakte. Een goed geplaatste versnelling met dubbele bassdrum voor het agressieve tegenwicht. Diepe grunts die het ijs onder je voeten laten kraken. En dat alles is omgeven door een met emotie doorspekte onderlaag die je beschermt tegen de kou. Eigenlijk niks dat we nog niet eerder hebben gehoord. Maar ik moet zeggen dat de muziek wel van bovengemiddelde kwaliteit is en daardoor best wat aandacht verdient. Dus ben jij fan van melancholische melodische death metal? Twijfel niet en zet dit nieuwste werk van As The Sun Falls eens aan!

Score:

78/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Last Days of Light
 2. First Snow
 3. Through the Storm
 4. Way to the North
 5. Unforgotten
 6. From Thy Deepest
 7. Yhden Tähden Alla

Line-up:

 • Mischa Büttler – Zang
 • Matthia Keller – Basgitaar
 • Alexis Papadopoulos – Gitaar
 • Jonathan Berney – Gitaar
 • Andreas Bosshardt – Drums

Links: