Artrach – Through Archways of Dark

Artrach – Through Archways of Dark


Je hebt van die bands die zowel qua logo als bandnaam de plank compleet misslaan. Het piepjonge, Belgische Artrach is er zo één. Met een tamelijk duistere naam, logo en een albumtitel als ‘Through Archways of Dark’ is het niet vreemd dat men denkt hier met een Black Metalband van doen te hebben. Niets blijkt echter minder waar, want Artrach maakt ouderwetse Power Metal van formaat. De Cdemo klinkt zeker niet beroerd, en de band doet me regelmatig denken aan de eerste wapenfeiten van het Italiaanse Domine (zowel de zang als de kerkorgelachtige keyboardpartijen) en Iron Maiden in hun Blaze Bayley-periode (de ho-ho-ho-refreintjes die af en toe opduiken).


Het materiaal zelf varieert van heel redelijk tot gewoon vreselijk goed. Het schijfje gaat van start met een, voor een Power Metalband heel origineel, door een keyboard gedreven bombastisch intro, waarna de band vrij sterk van start gaat met het zes minuten durende “Legionnaires Pray”. Zowel de gitaar- als keyboardpartijen zijn vrij eigenzinnig, en geeft de band een redelijk eigen smoelwerk. Wel voeren dubbelstemmige (Maiden-)riffjes de boventoon.

Hierna komt het eveneens overdonderende “Reborn”, wat wederom door de eigenzinnige keyboards en het strakke dubbele gitaarwerk bijzonder sterk klinkt. Het duistere houthakkersritme van “Curse of the Gladiator” is dan weer minder naar mijn smaak. Gelukkig maakt Artrach het allemaal weer goed met het voor mij persoonlijk absolute hoogtepunt van het album: het prachtige “The One”. Dit is zo’n nummer waar alles in klopt. Prachtige gitaarpartijen, sterke zang en een hoop sfeer maken dit tot een absolute topper. De twee nummers daarna kunnen hier dus ook niet aan tippen, wat betekent dat je toch met een ietwat afbouwende concentratie zit te luisteren. Het titelnummer is gelukkig zo sterk dat de aandacht niet te veel verslapt. Ook het afsluitende “Admiring the Serial Killer” is niet slecht, maar kan mij toch niet geheel bekoren.


Al met al is deze Belgische formatie zeker op de juiste weg, en weet qua sfeer en geluid boven heel wat andere beginnende Power Metalbandjes uit te stijgen. Als de paar kleine oneffenheden nu nog worden weggestreken is er voor deze band wellicht een mooie toekomst weggelegd.


Artrach - Through Archways of Dark
Tracklist:

1 Into the Valley of Shadows

2 Legionnaires Pray

3 Reborn

4 Curse of the Gladiator

5 The One

6 Through Archways of Dark

7 Admiring the Serial Killer


Voor meer informatie:

Denorme Diego

Stijn Streuvelslaan 7

8930 Menen (B)

Tel: 056/32 83 91

E-mail: diego.denorme@pandora.be