Artificial Brain – Artificial Brain

Chaos is een toestand waarin elk overzicht, elk gevoel van organisatie of orde ontbreekt. Totale verwarring en volledige desorganisatie lijken te heersen. In alledaags gebruik kent het woord vooral een negatieve bijklank, terwijl daar in de wetenschap nog wel eens anders tegenaan gekeken wordt. Die negatieve invulling komt ook terug in velen om mij heen die de progressieve, afwijkende kijk van Artificial Brain op zowel death metal als sciencefiction als pure chaos bestempelen. “Chaos is het woord dat we bedacht hebben voor een orde die we niet begrijpen”, zei Amerikaans schrijver Henry Miller. En zo is het maar net…

Artificial Brain is het laatste deel van een trilogie van op sciencefiction geïnspireerde death metal, die zijn begin kende in 2014 met debuutalbum Labyrinth Constellation en drie jaar later een vervolg kreeg met Infrared Horizon. Net als op het eerdere werk is dit gelijknamige, derde album een legering van dissonantie, brutaliteit en zwartgeblakerde stemming. Wederom maakt de band gebruik van progressieve structuren en de eigenzinnige ideeën monden uit in nummers met een dwars karakter.

Herkenbare elementen als de volumineuze riffs, moddervette tremolo’s, vervormde, angstaanjagende melodieën, tomeloze furie en zwaarwichtige densiteit zijn nog steeds volop aanwezig. Ondanks de atypische inkleuring is de muziek niet ontdaan van emotie. Dat komt mede door het aanbrengen van melodie. Het mag soms wat tegen te lijken spartelen, maar melodie is onmiskenbaar een onderdeel van het geluid van de band. En laat ik het kwaadaardig keelgebulder van vocalist Will Smith niet vergeten; zijn vocalen lijken op het eerste gehoor verborgen in de muziek te liggen. Op deze wijze zijn de vocalen echter meer een instrument op zich en meer geïntegreerd in de muziek. De teksten op het album geven een kijk op de sciencefiction mythologie die op de vorige platen is uitgewerkt. Thema’s als isolatie, waanzin en de onverbiddelijkheid van de natuur komen voorbij. Gastvocalen kent het album in de vorm van Mike Browning (Nocturnus A.D.) op Celestial Cyst en Luc Lemay (Gorguts) in Insects and Android Eyes.

Ondanks dat er vastgehouden wordt aan veel van het eigenzinnige geluid uit het verleden, komt dit gelijknamige Artificial Brain toch wat anders over. Waar bij het debuut Labyrinth Constellation de nadruk wat meer op de riffs lag en de nadruk op Infrared Horizon op zwartgeblakerde atmosfeer, is het zestal op Artificial Brain meer op zoek naar evenwicht. Door het aanbrengen van een aantal kleine nuances laat Artificial Brain het inktzwarte, post-apocalyptische iets meer los, zodat alles net even vloeiender loopt. Verantwoordelijk hiervoor zijn bijvoorbeeld eigenzinnige solo’s (A Lofty Grave), de plots opduikende saxofoon in het einde van Tome of the Exiled Engineer, de enigszins mystieke start van Embalmed with Magma, het versnellen of vertragen (in onder andere Celestial Cyst en Insects and Android Eyes), of het aanbrengen van meer melodieuze lagen (in bijvoorbeeld Embalmed with Magma en Parasite Signal). Het resulteert in een wonderschoon, en naar Artifical Brain-maatstaven, benaderbaar album.

Met het nieuwe album wordt overigens niet alleen de trilogie afgesloten; het album is ook de zwanenzang van vocalist Will Smith, van wie de band om persoonlijke redenen inmiddels afscheid heeft genomen. Had in dat kader de band het album niet treffender af kunnen sluiten met een nummer getiteld Last Words of the Wobbling Sun?

Artificial Brain mag aan de ene kant de beëindiging van een periode voor de band zijn, maar het biedt daarmee ook meteen de mogelijkheid voor Artificial Brain om hun dissonante niche nog verder uit te bouwen. “Uit chaos ontstaat vaak leven, terwijl uit orde gewoonte voortkomt”, aldus de Amerikaans schrijver en historicus Henry Brooks Adams. En zo is het ook maar net…

Score:

90/100

Label:

Profound Lore Records, 2022

Tracklisting:

 1. Artificial Brain
 2. Glitch Cannon
 3. Celestial Cyst
 4. A Lofty Grave
 5. Tome of the Exiled Engineer
 6. Embalmed with Magma
 7. Parasite Signal
 8. Cryogenic Dreamworld
 9. Insects and Android Eyes
 10. The Last Words of the Wobbling Sun

Line-up:

 • Keith Abrami – Drums
 • Dan Gargiulo – Gitaar
 • Jon Locastro – Gitaar, saxofoon
 • Samuel Smith – Bass, synthesizer
 • Will Smith – Vocalen
 • Oleg Zalman – Gitaar

Links: