Arteaga – Eurotrip

Arteaga, een viertal uit Chili, psyched sinds 2012 vanuit Santiago om hun satanische liefde onder de mensheid te verspreiden. Zelf zeggen de bandleden onderdeel te zijn van een cult die geen enkel vertrouwen heeft in de gevestigde orde en daarom een reis is begonnen met behulp van hallucinerende middelen op zoek naar de ware Satan. De band nodigt iedereen uit om aan te sluiten: niet vanuit het kwaad, of voor het offeren van maagdenbloed, maar bedekt met de mantel der liefde.

arteaga bandphoto

In de tien jaar van zijn bestaan is de band nog nooit in Europa geweest. Tijd om de bok bij de horens te vatten. Samen met Jacek van Interstellar Smoke Records, het label van de band, keerden de leden hun spaarpot om. Daar bleek genoeg in te zitten om in mei (2022) vijf retourtjes Polen te boeken voor de start van de Europese tour. Nou ja, tour is een groot woord: vijf optredens verspreid over Polen, Duitsland, Nederland met daarna als afsluiter het Fuzztival in Denemarken. Vier van de vijf optredens zijn opgenomen en, uitgebracht in een mooi vormgegeven CD-box: elk optreden op een losse schijf.

De vier CD’s hebben maar twee verschillende setlists en dat is jammer. Arteaga heeft een indrukwekkende discografie van uitgebrachte albums, EP’s en cassette’s. Het zou leuk zijn geweest meer nummers te horen. De vier CD’s klinken technisch goed, maar verwacht geen hoogstaande audio. De opnames zijn direct live opgenomen en later geremasterd voor CD.

Als Rotterdammer zal ik alleen de live opname in Baroeg bespreken, dat geeft een goed beeld van de rest.

arteaga bandphoto

De set start met een audiofragment van niemand minder dan Jess Franco, als regisseur bekend van de mondo-, cannibalen- en erotische vampierenfilms. Dan begint het zwaar psychedelische Necromance. De nasale stem van zanger en bassist Francesco González klinkt in het begin iets te hard, maar dit wordt snel bijgesteld. Het optreden begint pas echt met Serpiente, waarin beide gitaristen (Jorge Habach en Sebastián Morales) het na een paar minuten overnemen. Je hoort een psychedelische explosie van riffs uit je speakers gieren. Daar nemen ze goed de tijd voor: Serpiente klokt ongeveer elf minuten. Wat mij betreft had dat nog wel event door mogen gaan.

In Viaje N1 gaat het tempo iets omhoog en het nummer is een stuk melodischer dan het vorige. Beide gitaristen proberen ook hier weer los te gaan. Ze krijgen weinig kans: González grijpt zijn microfoon om het nummer af te ronden. Satiro is een doom nummer: trage riffs en lekker drumgebeuk. In de track Espiral gaat het tempo weer omhoog en trekt gitarist Morales nog wat riffs uit zijn gitaar om daarna af te sluiten met Espeja Roto: veel gitaargefreak en zoemende feedback.

arteaga boxset

De Eurotrip concertregistratie is een mooie aanvulling op het repertoire van Arteaga en voor fans een welkome aanvulling. Helaas is het geluid niet altijd optimaal. De zang klinkt vaak schel en overheerst op die momenten, waardoor de muziek wordt weggedrukt. Eurotrip is uitgegeven om de volgende Europese tour van de band te financieren. Een goede reden om de CD-box te kopen en de band te steunen in hun plan. Arteaga is namelijk echt een band die je live moet zien.

Zelf horen hoe Eurotrip klinkt? Van Interstelllar Smoke Records mogen we een exemplaar van de box weggeven!

Label:

Interstellar Smoke Records, 2022

Tracklisting:

Live in Wroclaw
Intro. Angeles Negros.
1. Brujo
2. Marcela
3. Espiral
Interludio gregoriano
4. Satiro
5. Cuicodelia
6. Espejo Roto
Outro. Angles Negros

Live In Leipzig
Intro Jess Franco
1. Necromance
2. Serpiente
3. Viaje N1
4. Satiro
5. Espiral
6. Espejo Roto
Outro. Tres son multitud

Live In Rotterdam
Intro Jess Franco
1. Necromance
2. Serpiente
3. Viaje N1
Interludio gregoriano
4. Satiro
5. Espiral
6. Espejo Roto
Outro. Tres son multitud

Live At Fuzztival, Esbjerg
Intro. Angeles Negros.
1. Brujo
2. Marcela
3. Espiral
Interludio gregoriano
4. Satiro
5. Cuicodelia
6. Espejo Roto
Outro. Angles Negros

Line-up:

  • Francisco Gonzalez – Basgitaar, zang
  • Sebastian Morales – Gitaar
  • Oriana Portus – Keyboard
  • Jorge Habach – Drummer

Links: