Ars Manifestia – Il Mattino Della Follia

Ik weet niet of het de bedoeling was van de heer Harmful toen hij zijn band de naam Ars Manifestia gaf, maar bij mij is deze naam toch onlosmakelijk verbonden met het magistrale nummer met dezelfde titel van het Noorse Kvist. Het nummer werd geschreven ergens in de jaren negentig en verscheen op het fenomenale For Kunsten Maa Vi Evig Vike. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de eerste album’s van de Italiaanse band Ars Manifestia, namelijk The Enchanting Dark’s Arrival en The Red Behind, ook in de richting van de oude Scandinavische Goden leken te klinken. Wat er vervolgens dan gebeurd is, is me geheel onduidelijk. Want nu wordt de blackmetalmuziek van de heer Harmful bestempeld als avantgarde black metal en mag Il Mattino Della Follia genummerd worden als de vijfde volwaardige plaat in de geschiedenis van deze band. Het wat mysterieuze Fog Foundation is de platenboer van dienst.


Tja, erg brutaal komt deze nieuwe plaat niet bij me binnen. Het lijkt wel alsof de heer Harmful wat tijd nodig heeft. Een tokkelend gitaargebeuren, een wat gezapige drumlijn: alles krijgt de tijd om afdoende ruimte in te nemen. Het doet me wat mijmeren naar platen van onder andere Alcest en vrienden. Veel post-gevoel en nog maar weinig black metal, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar heel even krijg je in dit openingsnummer London 28  December 666 de schuurpapieren stem en instrumenten met distortion van onze Italiaanse vriend te horen. Allemaal wat te weinig om onmiddellijk indruk te maken.

I Don’t Make An Effort To Share lijkt op dezelfde leest geschoeid te zijn. Wat wroeterig gitaarspel wordt opgepikt door een wat droog klinkende drum. Vervolgens beslist de heer Harmful om zagerige cleane vocalen hierover te draperen. Ik krijg er een behoorlijk ongemakkelijk gevoel bij. Bij momenten klinkt het zelfs als kwelen en kwijlen. Joost mag weten wat zulks een zangpartij hier komt doen. De brave man kweelt en kwijlt vervolgens gewoon blij en vrij verder over de nu ingezette distortiontonen. Ik voel intussen wat galzuur en maagvocht naar boven komen.

The Warmth klinkt door de juiste keuze van gitaarsound inderdaad behoorlijk warm, maar ook daarmee heb je dan weer alles gezegd en geschreven. Het klinkt wat saai allemaal. Tot je ergens in de verte de distortiongitaar hoort aankomen. Gelukkig wordt er weer voor de schuurpapieren stem gekozen, doch deze is eveneens van een bedenkelijk allooi. Manman, en als er dan vervolgens wat dissonant wordt gepielewield heb ik het toch wel gehad. Het opdrijven van het tempo door middel van een voorzichtige blastbeat verandert daar toch niet heel veel aan. Vervolgens wordt het nog een hele en helse klus om me door de laatste twee nummers te wringen en te wroeten.

Op muzikaal vlak is dit Il Mattino Della Follia van het Italiaanse Ars Manifestia eerder een slap post-blackmetalafkooksel. Er wordt wat gekeken en geluisterd naar Alcest en vrienden, maar nergens wordt er enig fatsoenlijk niveau gehaald. Jammer, want de man moet toch vol goede ideeën zitten, zeker als ik me de eerste twee platen goed kan herinneren.

Score:

50/100

Label:

Fog Foundation, 2023

Tracklisting:

  1. London 28 December 666
  2. I Don’t Make An Effort To Share
  3. The Warmth
  4. Il Mattino Della Follia
  5. My Void

Line-up:

  • Harmful – Zang, alle instrumenten

Links: