Arrival of Autumn – Harbringer

Voor wie het heeft gemist: dit is het tweede album van deze metalcore-Canadezen. Arrival of Autumn – Harbringer, met een vrij absurde cover. De cover is volgens de band een weergave van het gevoel dat het album gaat oproepen. Dat hoop ik dan weer niet. Eind maart 2019 al verschenen, maar de postduif liep wat vertraging op. Sowieso vreemd natuurlijk, om jezelf Arrival of Autumn te noemen, en dan middenin de lente een album uit te brengen.

De band doet niet veel anders dan metalcore brengen. Thrashy metalcore zelfs. Op voorganger Shadows was dit ook te vinden. Muziek van bands als Trivium, The Black Dahlia Murder en Bleeding Through klinkt door op dit nieuwe album. De productie is een stuk beter, en ook de zang is duidelijk verbeterd ten opzichte van de voorganger. Deze jonge honden kennen de muziek die ze spelen. Ze brengen het met overtuiging en enthousiasme, vol ambitie.

Het album blinkt uit in lekkere ouderwetse metalcore riffs gecombineerd met zeer melodieuze passages. Breakdowns worden licht gehouden, en qua songwriting is het verrassend. Voor metalcore begrippen dan toch. Openend met een heerlijke riff, is daar Hurricane on the Horizon. Een nummer dat eruit springt is onder meer Witness. Startend met thrashy riffs en overgaand in cleane zang, waarna de metalcore weer je speakers uit druipt. Een brug, een solo en een dikke breakdown. Verwennerij voor het oor. End of Existence is bruut, wow, met een breakdown en knetterharde vocalen. Hier komt ook die wat aparte songwriting om de hoek kijken. Op het moment dat Arrival of Autumn echt volledig ‘bananas’ gaat, wordt plotseling een andere, The Black Dahlia Murder-achtige, koers ingezet. Het zorgt ervoor dat je blijft luisteren. Apocalyptic is een ware uitsmijter en ramt er nog eens een paar van die metalcore-riffs met ziel en zaligheid doorheen, onder begeleiding van toonvaste, gebalanceerde vocalen. Niet alles is even briljant overigens. Nummers als Old Bones/New Blood en het opvallend thrashy Symbiotic gaan niemand van de stoel doen vallen.

Geef het eens een kans, deze plaat van Arrival of Autumn. Redelijk traditionele metalcore die lekker jong en bevlogen klinkt. Het is mij wel duidelijk waarom de heren door Nuclear Blast zijn gescout: hier zit zeker potentie in. Al hoop ik wel dat het volgende album net een stukje progressiever gaat zijn.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Hurricane on the Horizon
 2. End of Existence
 3. Witness
 4. The Horror
 5. Old Bones // New Blood
 6. Better Off Without
 7. Symbiotic
 8. An Omen of Loss
 9. The Endless
 10. Apocalyptic

Line-up:

 • Jamison Friesen – Vocalen
 • Brendan Anderson – Gitaar
 • Kevin Student – Basgitaar
 • Ty Fox – Drums

Links: