Armoured Knight – The Sacred Flame

Armoured Knight is een Chileense heavymetalband. Chili, u weet wel, dat langwerpige land aan de andere kant van de oceaan. U zegt: ‘Noem nog eens drie bands uit Chili!’ Neen, ik ken er geen een die me zo te binnen schiet. De digitale metalen encyclopedie geeft 2,596 bands uit Chili weer. Ze bestaan dus wel degelijk. Armoured Knight is er eentje van. De mannen timmeren in Chili aardig aan de weg met een drietal EP’s. De laatste dateerde van 2017. De drie nummers die op die EP stonden vinden we hier ook terug, het zijn de laatste drie liedjes. De andere drie zijn nieuw. Drie is het magische nummer in dit verhaal.

De muziek dan maar. Heavy metal, zoals het oude Metallica, met een beetje speed metal van Helloween worden hier afgewisseld. Het is old school heavy metal, en ook de productie is lekker dof. De liedjes zijn duidelijk door de Dying Victims-machine gehaald. Als ik zeg ‘old school’ moet u lezen ‘jaren tachtig’. De gitaren en de melodie komen er vriendelijk door, en melodiëren zich naar de voorgrond. De vocalen zijn authentiek, hoewel de zanglijnen niet altijd het meest logisch zijn. De zanger ligt dikwijls te slapen op momenten dat hij de epiek kan brengen, zoals op Blind Loyalty, waar de muzikanten een uitstekende laag neerleggen. Jammer dat die vervolgens niet wordt opgevuld met een knetterende vocale bijdrage. De zanglijnen zijn niet helemaal beroerd hoor, maar deze man dient zijn publiek meer bij de strot te pakken en zijn teksten recht in de de gezichten te blaffen. Nu klinkt het alsof hij kalmpjes staat mee te deinen op de muziek, keurig op zijn beurt wachtend. Ik heb er zeker vertrouwen in dat deze man meer zelfvertrouwen op kan brengen. Up-tempo heavy riffs rollen van de plank, als waren het warme broodjes. Het geheel gebracht als redelijk catchy, en redelijk gedenkwaardig. De drummer zit strak in het velletje, dit is muzikaal lang niet slecht hoor! Grijp bijvoorbeeld de tegendraadse gitaarsolo op Gatekeeper of the Duat met toenemend shredgeweld er eens bij. De oudere nummers vallen meer terug op speed metal, en hangen wat meer tegen Judas Priest aan, ook in de productie. Ze zijn een stuk punctueler en minder warm dan de nieuwe songs. De zang is er wel wat op vooruit gegaan in de tussentijd, dus dat is een pre, en belooft wat voor de toekomst.

Als de zanger even iets vaker bij de les wordt gehouden zit hier nog meer potentie in. Om niet te gezegd te hebben dat hier geen potentie in zit. Er zit namelijk wel degelijk potentie is. Ik herhaal het nog maar eens drie keer. Weer een aanrader van Dying Victims Productions, wat toch een van mijn favoriete labels in de speed/heavy categorie lijkt te worden. Dying Victims Productions, dat zijn ook drie woorden. Oja, deze plaat komt uit in verschillende formats: digitaal, cassette of cd. Tel maar op. Dan heb ik nog drie aanraders: Gatekeeper of the Duat, Blind Loyalty, Ashes Of Glory

Score:

75/100

Label:

Dying Victims Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Gatekeeper of the Duat
 2. Blind Loyalty
 3. Sons of Fire
 4. Ashes Of Glory
 5. No One Left To Kill
 6. The Prophet

Line-up:

 • Cristian León – Gitaar, Vocalen
 • Francisco Sanhueza Gitaar, Vocalen
 • Christopher Falk – Basgitaar
 • Nicolas Pastene – Drums
 • José Tapia – Vocalen

Link: