Armory – The Dawn Of Enlightenment

Armory – The Dawn Of Enlightenment
Eigen Beheer – 2007

Als je als band een cd uitbrengt is het natuurlijk logisch dat je een plaat op de wereld loslaat die zo goed is als je hem op dat moment maken kunt. Misschien wel het belangrijkste nummer op zo’n plaat is, een eventueel intro daargelaten, de obligate opener. Het staat buiten kijf dat zo’n eerste track de luisteraar moet overhalen ook de rest van de plaat te beluisteren. Dientengevolge is het van exceptioneel belang dat die opener alle kwaliteiten van je band bevat, zo niet één van de beste nummers van je nieuwe album is.

Het Amerikaanse Armory heeft dat specifieke kunstje perfect in de vingers. Faith In Steel is een uiterst energieke opener van hun in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum The Dawn Of Enlightenment. De dubbele gitaarsolo’s en dito bassdrums vliegen de luisteraar om de oren en brengen deze terug naar de roemrijke jaren tachtig en begin jaren negentig, toen het speed/power metalgenre zoals we dat van Duitse grootheden als Helloween op haar hoogtepunt was. De hoge zang, het snelle tempo en de algehele retro-feel die de Amerikanen tijdens dit nummer leveren doet snakken naar meer van precies datzelfde. Spijtig genoeg lost Armory die terecht hooggespannen verwachtingen gedurende de rest van de plaat niet in.

Gelukkig zijn de heren muzikanten niet geheel gek, want ook de rest van The Dawn Of Enlightenment is wonderwel te pruimen. Nergens wordt dat torenhoge niveau van Faith In Steel meer gehaald, maar snelle krakers als Warrior Forlorn of The Eyes Of Time spreken evenwel tot de verbeelding. Het materiaal is werkelijk doorspekt met twin-sol’s, hoge vocalen uithalen en een positieve oubolligheid waar iedere fan van traditionele metal à la Helloween, Scanner doch ook Hammerfall als een blok voor zou moeten vallen. Het prima geproduceerde en gespeelde geheel wordt in stijl afgerond met een smakelijke cover van Iron Maiden‘s Flight Of Icarus en een hilarische versie het van de gamereeks Megaman bekende muzikale Dr. Wily-thema.

Armory laat met The Dawn Of Enlightenment duidelijk zien en horen dat traditionele speed/power metal ook anno 2008 nog springlevend is. Hoewel het een Amerikaanse band betreft klinkt het geheel zo Duits dat er bijna verwarring zou ontstaan, maar dat zal de ware liefhebber uiteraard worst zijn. Mensen die traditionele metal als dit een warm hart toedragen hebben er immers een meer dan uitstekende band bij. Rest enkel nog de vraag: welke Europees label neemt het voortouw en tekent deze uitstekende band?

Tracklist:

  Armory - The Dawn Of Enlightenment
 1. The Tempest

 2. Faith In Steel

 3. Riding The Cosmic Winds

 4. Forever Triumphant

 5. Warrior Forlorn

 6. Forged In Dragon Flames

 7. The Eyes Of Time

 8. Mystic Star

 9. The Dawn Of Enlightenment

 10. Flight Of Icarus

 11. Dr. Wily

Line-up:

 • Adam Kurland – vocals

 • Joe Kurland – guitars

 • Chad Fisher – guitars

 • Thomas Preziosi – bass

 • Tom Vieira – drums

 • Peter Rutcho – keyboards

Links: