Armored Saint – Win Hands Down

Armored Saint – Win Hands Down

Metalblade, 2015

Hij is al een tijdje uit en hij draait al menig rondje in huize De Boer, maar pas halverwege juni verschijnt Win Hands Down ter bespreking op mijn digitale deurmat. Als je al even op andere sites of in de printed magazines heb gekeken dan weet je dat de het zevende album van deze Amerikanen louter positieve kritieken oogst. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.

Het uit 2010 stammende La Raza was er niet één om door een ringetje te halen en stiekem was de comeback-plaat Revelation uit 2010 minder interessant dan de rariteiten-verzamelaar Nod The Old School van een jaar later. Maar Win Hands Down is een knaller van jewelste en, ik gooi het meteen maar even in de groep, is de beste plaat van de band tot nu toe. Ja, ook beter dan het alom bejubelde Symbol Of Salvation uit 1991.

Het is de combinatie van het vette, moderne geluid dat bassist Joey Vera meegeeft aan de euforische songs die bol staan van vette riffs, lekkere solo’s en moddervette grooves. Neem daarbij de makkelijk meebrulbare refreinen en de aanstekelijke zang van John Bush. Het songmateriaal is over de gehele linie sterk en afwisselend, maar de klappers zitten hem vooral in het begin. Het titelnummer, Mess en An Excersise In Debauchery zijn precisiebombardementen die zijn weerga niet kennen. Kippenvel.

In veel reviews en interviews wordt meermalen de ondergewaardeerde status van de band aangehaald. En het feit dat John Bush bij Metallica had kunnen zingen en dat bassist Vera ooit op de nominatie stond om Cliff Burton’s plek op te vullen. In mijn ogen zijn het allemaal gratuite lofuitingen. Met Wind Hands Down maakt de band zijn beste album uit de carrière en laat de leeftijdsgenoten van Metallica nog maar eens horen hoe een authentiek en toch fris (US)-metalbum anno 2015 hoort te klinken. En hoe het dus wel moet.

armored saint

Tracklisting:

 1. Win Hands Down
 2. Mess
 3. An Exercise in Debauchery
 4. Muscle Memory
 5. That Was Then, Way Back When
 6. With a Head Full of Steam
 7. In an Instant
 8. Dive
 9. Up Yours

Line-up:

 • John Bush – zamg
 • Joey Vera – bas
 • Gonzo Sandoval – drums
 • Phil Sandoval – gitaar
 • Jeff Duncan – gitaar

Links: