Armored Saint – Symbol Of Salvation (re-release)

Bij Metal Blade zijn ze lekker bezig als het gaat om heruitgaven. Onlangs waren albums van bands als Flotsam & Jetsam, Fates Warning en Riot al aan de beurt. Zo nu ook dé klassieker Symbol Of Salvation van Armored Saint uit 1991.

Gedurende het schrijfproces voor dit album werd bij gitarist David Prichard leukemie vastgesteld. Hij overleed in 1990, vlak voordat de band de studio introk voor de opnames. Prichard is als songwriter nog wel (mede)verantwoordelijk voor de helft van de nummers op deze plaat en zijn gitaarspel is nog te horen op het nummer Tainted Past, waar zijn solo van een demoversie van het nummer is gebruikt.

Bij het terugluisteren van dit album valt op hoe goed het songmateriaal de tand des tijds heeft doorstaan. Nummers als Reign Of Fire, Last Train Home en Dropping Like Flies, knallen nog steeds fris en fruitig door de speakers. Het laat zich dan ook raden waarom Armored Saint ondanks de kwaliteit van hun muziek nooit is doorgebroken. Wellicht heeft het toch te maken met de redelijk unieke sound van de band die enerzijds tegen de Bay Area thrash aanschuurt, zoals te horen op Spineless, maar ook veel raakvlakken heeft met de melodieuze hardrock op nummers als Another Day en Tainted Past. Meer focus in hun sound had de band wellicht geholpen bij het positioneren van de band, maar wat mij betreft is de diversiteit van Armored Saint echter het sterke punt. De opkomst van de grunge begin jaren ’90 zal ook niet geholpen hebben.

De originele productie van Symbol Of Salvation klonk prima. Op deze remaster lijkt er vooral in het lage deel wat meer toegevoegd te zijn en klinkt de basgitaar iets prominenter. Op de CD-versie van deze rerelease zijn nog een viertal demotracks met David Prichard toegevoegd. Deze stonden echter ook al op Nod To The Old School.

De vinyl-versie is ook prima in orde. Het is alleen jammer dat Metal Blade er niet voor heeft gekozen om het album dit keer op dubbel-LP uit te brengen. Een speelduur van 57 minuten is eigenlijk te krap voor een enkele LP.

Op dit moment is Armored Saint op tour om deze plaat integraal live te spelen, waarbij ze 10 augustus Dynamo in Eindhoven aandoen en op 2 november in Metropool in Hengelo spelen.

Label:

Metal Blade Records, 2018

Tracklisting:

 1. Reign of Fire
 2. Dropping Like Flies
 3. Last Train Home
 4. Tribal Dance
 5. The Thruth Always Hurts
 6. Half Drawn Brigde
 7. Another Day
 8. Symbol of Salvation
 9. Hanging Judge
 10. Warzone
 11. Burning Question
 12. Tainted Past
 13. Spineless

Line-up:

 • John Bush – Zang
 • Jeff Duncan – Gitaar
 • Phil Sandoval – Gitaar
 • Joey Vera – Bas
 • Gonzo Sandoval – Drums

Links: