Arminius – Storms below

Arminius – Storms below
2004, Eigen beheer

‘Totale en alles vernietigende terror blast death metal’. Niet alleen een opeenvolging van woorden die je zonder logopedische bijstand bijna niet je smoel uit krijgt, maar ook de omschrijving die Arminius haar muziek meegeeft. Helaas doet deze spreuk iets anders vermoeden dan er daadwerkelijk op de plaat staat. Na het eerste nummer staat het meubilair hier nog overeind (in dezelfde saaie opstelling) en vraag ik me af of de stoelendans later nog plaats gaat vinden. We zullen zien…

Arminius is opgericht in 1998 en heeft zijn naam te danken aan een Germaanse veldheer. De band heeft in de afgelopen jaren meerdere bandwisselingen ondergaan en ook is men van death/black geswitcht naar ‘full-time’ death metal. In oktober van het vorige jaar is Arminius de studio ingedoken om de ‘Storms below’-promo op te nemen. De promo is in eigen beheer uitgebracht en telt 6 tracks.

De death metal van Arminius is erg bassaal en kent veel ‘herkenbare’ momenten. Midtempo’s worden veelal afgewisseld met blast-stukken. Bij deze blast-stukken moet echter wel opgemerkt worden dat ze niet op een verbijsterend hoog tempo liggen. De tempo’s van de nummers doen meer denken aan de begindagen van de death-metal. De rest van de band lijkt ook door die periode te zijn geïnspireerd. Helaas is de muziek niet strak genoeg om een goede old-school sound neer te zetten. De partijen lopen regelmatig langs elkaar heen en ook de matige productie komt de muziek niet te goede. Aan dit laatste zijn vooral de drums en de in volume schommelde baspartijen debet. Voor de rest is het geluid best in orde. Zanger Michael beschikt over een hese stofzuiger-grunt en is het gitaargeluid behoorlijk venijnig. Het sologeluid doet meteen denken aan Deicide op haar ‘Amon – Feasting the beast’ album, wat wel weer een vieze grijns op mijn gezicht weet te toveren.

Tijd om de balans op te maken! Lomp is de muziek van Arminius zeker. ‘Totale en allesvernietigende terror blast death metal’ is het zeker niet. Met een minder pretentieuze stijlomschrijving en meer strakheid zou deze band al veel sterker overkomen.

Tracklist:

 1. Arminivs
 2. Fortress of Hexa
 3. Burning the legions
 4. Four wings
 5. Torched horizon
 6. Storms below

Line-up:

 • Willem – Guitars
 • Henk – bass
 • Lex – Drums
 • Walter – Gitaar
 • Michael – Vocals

Links: