Armed Cloud – Torque

Armed Cloud. Een Nederlandse rock band uit Nijmegen. Geen metalband? Dan moet ik bij Wikipedia te rade gaan. Aldus sprak Wiki: Het initiatief voor de band kwam in 2011 van gitarist Wouter van der Veen en bassist Boris Suvee; het jaar erna kwam de formatie rond. Aan het begin van 2014 was er nog een wisseling van drummer (Noijen verving Brandts). De band is afkomstig uit Nijmegen. Inspiratie wordt gehaald uit de muziek van bands als Dream Theater, Queensrÿche, Rainbow, Iron Maiden en Sonata Arctica. Nou, best wel wat metal dus. Het is dan ook wel degelijk een metalband. Een symfonische metalformatie.

Begonnen in 2011 en veel meer leden dan ex-leden, een positief signaal. Na een EP in 2012 en twee langspelers in 2015 en 2017 is dit de derde langspeler, uitgebracht via MEY Productions. Ze menen het, want net als enkele andere concullega kreeg ik een VIP-pakket toegestuurd. Eén van de meest opmerkelijke van de laatste (digitale) jaren, inclusief gesigneerd boekwerk, biertje en het betere artwork. Bien!

Goed, het gaat natuurlijk om de muziek. Al betekent dat niet dat het bewolkte biertje niet smaakte. Mooi oranje goudkleur trouwens, het 9,5% bier van Pater Ploeper, dat prima samengaat met het jaren tachtig synthwavekleurenpalet van dit prima pakket. Zoet, avontuurlijk en best wel zwaar. U raadt het al, de muziek is navenant. Avontuurlijkheid die uitmondt in experimentele, progressieve en zelfs avantgarde neigingen, zowel neoklassiek als modern metalminded. De rode draden laten zich al gauw opmerken. De spielerei van verschillende gitaarhelden wordt hier zonder blozen achterna gegaan. Satriani, Vai, Malmsteel, Blackmore, Cooley, … zowel begeleidend in de refreinen als in de solo’s wordt er voluit geëtaleerd wat men in huis heeft. De nieuwe gitarist Kay Bouten mocht meteen zijn vingervlugheid testen. Ook aan de toetsen wordt er trouwens Wirmangewijs vuurwerk vervaardigd. Vocaal is het vooral emotioneel beladen, aandoenlijke heavy metal zang genre Rhapsody, Blind Guardian, Gamma Ray en andere Italiaanse en Duitse neoklassieke heavy en neoklassieke powermetalbands waarmee licht maatschappijkritische zorgen geuit worden richting toekomst van de mensheid.

Niet alle nummers zijn echter uptempo symfo gericht, mocht u dat begrepen hebben uit vorige alinea. Big Bang Theory heeft een gedigitaliseerde verkniptheid in zich zitten op gitaarvlak (denk Atari/Amiga-sound), maar is voor de rest een spacey progrocknummer met meligheid en bakken nostalgie. Apart. Een gebrek aan lef kun je deze heren niet verwijten, want later op dit album volgen nog een halve metalhymne, Annihilator-stacatto gitaarwerk, een heavy Gutter Ballet-ballad, New Wave Of British Heavy Metal, funky basriedels en een vrij stevige, erg lange afsluiter die flirt met Trivium en consoorten. Ieder nummer heeft een eigenheid waarmee het zich onderscheidt van de andere nummers op Torque. Elk is een review waardig. Dat gaan we niet doen natuurlijk, het is aan u om Armed Cloud te ontdekken. Dat doe je natuurlijk wel sneller als je “bingo” gescoord hebt tijdens het namedroppen of een lekker biertje op hebt!

Score:

77/100

Label:

MEY Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Torque
 2. Heat of Darkness
 3. Big Bang Theory
 4. Torque II
 5. Cloud Overture
 6. Under the Horizon
 7. Wound in My Heart
 8. Awaiting the Sound of the Chimes

Line-up:

 • Daan Dekker – Zang
 • Kay Bouten – Gitaar
 • Boris Suvee – Basgitaar
 • Remco van der Veen – Toetsen
 • Rico Noijen – Drums

Links: