Arkona – Vozrozhdenie

Aangezien ik heruitgaves standaard iets minder belangrijk vind dan nieuw materiaal van bands, is deze Vozrozhdenie wat later. Een heruitgave om die mening misschien eens opnieuw aan de tand te voelen, want eigenlijk draait dit schijfje al een maand en krijg je er zelfs zin van om Russisch te leren. We houden het gemakshalve bij de leesbare tekens en buigen ons even over het afstoffen van dit debuut dat twaalf jaar geleden verscheen.

Als er één ding duidelijk is, dan is het meteen hoe enorm de sound veranderd is van Arkona. Ik gebruik hier opzettelijk niet de woorden ‘verbeterd’, want dat zal voor interpretatie vatbaar zijn. Het stoffige, oude en nostalgische maakt plaats voor een release waar de nationale heldenlyriek vanaf spat. Epischer kan werkelijk niet. Brate-Slavyane en Rus zijn werkelijk pareltjes geworden op deze oude nieuwkomer.

Kortom, een heruitgave waar heel wat werk voor geleverd is, je herkent in vele gevallen zelfs amper nog de originele stijl van de band. Misschien is dat voor velen een afknapper, maar wie Arkona met de vorige release Jav nog steeds een magische band vond (zoals ik dus), zal dit nieuwe materiaal erg waarderen. Terecht ook dat de band uitpakt met een lyric video als ware dit een nieuwe release. Beluister de titeltrack even en vorm zelf je eindoordeel, ik ben in elk geval fan. Dit mag perfect naast het oude werk bestaan.

Label: 

Napalm Records, 2016

Tracklist: 

 1. Kolyada
 2. Maslenitsa
 3. Kdomu-Svaroga
 4. Chernye-Vorony
 5. Vozrozhdenie
 6. Rus
 7. Brate-Slavyane
 8. Solntsevorot
 9. Pod-Mechami
 10. Po-Zverinym-tropam
 11. Zalozhny
 12. Zov-predkov

Line-up:

 • Masha Arkhipova – Zang, synth, percussie, tamboerijn, komuz, gitaar, shaker, shaman drums
 • Ruslan – Bas
 • Sergey Atrashkevich – Gitaar, balalaika, komuz, yakut, jodenharp, zang
 • Vladimir Reshetnikov – Fluit, doedelzak, gaita, gallega, blokfluit, zang
 • Andrey Ischenko – Drums

Links: