Arkhtinn – 最初の災害

De komende maanden zijn het moment om reviews te sprokkelen op Zware Metalen. Dat is altijd zo natuurlijk, maar nu is het dat nóg meer. Waarom? Het eindejaar komt in zicht en daarbij horen ook de lijstjes. Niet alleen lijstjes met geschenken die je nog moet kopen (en ontvangen), ook lijstjes met favoriete platen van het jaar. Dus wat blijven liggen is, moet er nog door. Vooral wat gehoord moet worden volgens ons, de kenners (we hebben natuurlijk ook zelf een lijst), moet er nog door voor die duivelse deadline die we oudjaar noemen. Dit is er zo eentje volgens ondergetekende.


Eindelijk. Na zes demo’s is er eindelijk een volwaardige langspeler die als echte langspeler uitgebracht wordt. 最初の災害 , een plaat die opnieuw twee nummers telt en dik veertig minuten lang duurt. Zoals jullie al konden lezen in vorige verslagen over Arkhtinn, is deze band deel uitmakend van het Prava Kollektiv, en bestaat het wellicht uit leden van Voidsphere en topband Mahr.

Ook op 最初の災害 maakt Arkhtinn snelle atmosferische black metal met ambientscapes, met een aan industrial grenzende snelheid. Deze keer is het echter een stuk minder atmosferisch dan gewoonlijk, de temperatuur is duidelijk gezakt tot bergtopniveau, waarbij Battle Dagorath en Paysage D’Hiver permafrost niet geschuwd wordt. De vocalen zijn meer aanwezig dan doorsnee gezien het geval is, en ze klinken ook zeer snauwend en episch ijsbijtend.

Duidelijk voer voor Darkspace-aanhangers, zoals altijd, maar nu ook voor wie het oude Limbonic Art materiaal niet furieus en koud genoeg kan geserveerd worden. Voor wie een priemende leadgitaar te midden van constant gebrom en gedender van monotoon gerag en digitale ondoorzichtig gemaakte drums de ultieme schoonheid betekent. Wat is dit toch fantastisch…

Score:

90/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

  1. 一番
  2. 二番

Line-up:

  • Onbekend

Links: