Arduini/Balich – Dawn of Ages

Gitarist Victor Arduini geniet enige bekendheid als bandlid van Fates Warning in het midden van de jaren tachtig. Daarna verdween hij van de radar om pas in 2013 weer op te duiken bij Freedoms Reign, dat na het uitbrengen van het debuutalbum al snel uit elkaar viel. Muzikale ideeën had hij nog in overvloed, maar de juiste mensen hiervoor vinden was een ander verhaal. Nadat hij zanger Brian “Butch” Balich live had gezien was hij er gauw uit. Het tweemansproject Arduini/Balich was geboren. Oud Freedoms Reign maatje Chris Judge is als drummer ook van de partij.

Prog meets doom of doom meets prog, kiest u maar. Het is de beste omschrijving voor wat de heren ons voorschotelen op Dawn of Ages. Ze nemen er ook de tijd voor, vier van de zes nummers komen boven de tien minuten uit, met als overtreffende trap het ruim 17 minuten durende Beyond the Barricade. Dat is ook het nummer dat voornamelijk uit prog-elementen bestaat. Op het snellere en “slechts” zes minuten durende Forever Fade na blijft het tempo over het algemeen laag. Hier overheen komt dan de krachtige zang van Brian, zoals we dat in het verleden bij doomband Penance gehoord hebben en tegenwoordig bij Argus horen. Over het algemeen overheersen de doomelementen het meest, met als hoogtepunt het nummer The Wraith. Het afsluitende The Gates of Acheron is een korte instrumentale, trage doomafsluiter.

Dit debuutalbum is van hoogstaand niveau en moet zeker een groter publiek kunnen aanspreken dan alleen de doomliefhebbers. Op basis van Dawn of Ages is het te hopen dat dit project een vervolg krijgt. Voor de vinylfanaten is er nog de melding dat de LP drie covers bevat als bonustracks. Deze nummers vallen echter behoorlijk in het niet bij de reguliere nummers, dus om alleen daarvoor de LP aan te schaffen is niet aan te raden.

Score:

85/100

Label:

Cruz Del Sur Music, 2017

Tracklisting:

  1. The Fallen
  2. Forever Fade
  3. Into Exile
  4. The Wraith
  5. Beyond the Barricade
  6. The Gates of Acheron

Line-up:

  • Brian Balich – Zang
  • Victor Arduini – Gitaar, Bas
  • Chris Judge – Drums

Links:

Geef een reactie