Arcane Tales – Tales from Shàranworld

Luigi Soranno poept zo’n beetje jaarlijks een symfonisch powermetalalbum uit. Let op, ik gebruik hier poepen in de betekenis van kakken, voor onze Belgische lezers. Zoals de naam Luigi al deed vermoeden is deze meneer een Italiaan. Laat Italië nou net de geboortegrond, en een van de meest vooraanstaande producenten van muziek in dit specifieke genre zijn.

Tales from Shàranworld erkent zijn roots. Natuurlijk hoort u de bekende namen hier terug. Arcane Tales blijft verder vooral een middenmoter die slechts op spaarzame momenten een gedenkwaardig moment creëert. Het album bevat dertien liedjes waarvan er eentje een intro is en eentje een kort muzikaal intermezzo.

Het getriggerde drumwerk is machinaal en het kost weinig moeite om er een drumcomputer in te herkennen. Het spel is voortvarend, maar de beste man heeft er flink wat variatie in geprogrammeerd. Geen gekke dingen tot zover. De keyboards laten zichzelf voorstaan op een vrij trage attack, waardoor de noten constant aanzwellen. Op Mirror of the Darkside klinkt nog een wat technischer gedeelte. Op de meeste songs is het vrij simplistisch van aard. We komen bij de gitaar uit, duidelijk het instrument van voorkeur van deze meneer. Hij heeft een prima instrumentbeheersing, zoals blijkt uit de vrolijke solo op Magic Spell.

Een aantal opmerkingen over deze release dan toch: de melodieën zijn herkenbaar, dat is op zich niet verkeerd. In de samenhang is het soms nogal excentriek. Zeker wanneer de vibratogevulde vocalen niet helemaal de juiste toon oppikken, en wanneer de keyboards een eigen weg lijken te gaan. De constante vertraagde attack van de keyboards, vooral in de lage noten komen niet erg serieus over. De keyboardsolo op Magic Spell bestaat bijvoorbeeld uit een paar noten die elkaar keurig op de maat opvolgen. Qua songwriting is de structuur niet heel gek, maar de wijze waarop de muziek vervolgens binnen die structuur op elkaar overgaat is wat weinig vloeiend. Er gebeurt een hoop, maar net teveel om de juiste punten uit te lichten. Dit is deels ook te wijten aan de vrij vlakke productie.

Luigi Soranno weet wat hij wil bereiken en slaagt daar op amateuristische wijze in. Let op, ik gebruik hier amateuristisch niet als veroordelende term. Tales from Shàranworld klinkt als een sympathiek tribuut aan de bekende namen in het genre. Het ontbreken van een fatsoenlijke keyboardist en wellicht vocalist speelt de band parten. Het album is uitgevoerd met enthousiasme en plezier, en ondanks de niet altijd even goede kwaliteit is het best vermakelijk. Soms zit er een toevalstreffer bij, en dat maakt het dan weer de moeite waard om het een uur hiermee uit te houden. Luistertips: het middeleeuwse The Banquet

Score:

67/100

Label:

Broken Bones Records, 2021

Tracklisting:

 1. Under Siege
 2. Wall of Shields
 3. The Shadow’s Raise
 4. Mirror of the Dark Side
 5. Magic Spell
 6. The Banquet
 7. Raging Blade
 8. Ghostly Whispers
 9. Rainbows’ Valley
 10. Battle for Earth
 11. Screams the Eternal Fortress
 12. Winter Symphony
 13. Angels’ Descent

Line-up:

 • Luigi Soranno –  Alles

Links: