Arcane Marrow – The Elders Present To Me

Uit de spelonken van het Amerikaans gedeelte van de Hel komt deze band, Arcane Marrow. The Elders Present To Me komt uit via een klein, eerder onbekend, label: Moonlight Cypress Archetypes. Wie er precies in deze band speelt, is voor mij onduidelijk en verder vind ik maar bitter weinig terug over deze in Tennessee opgerichte formatie. Wat wel duidelijk is, is dat ruwe, rauwe black metal zijn ding is.

Een groezelig en korzelig ruistapijt wordt je aangeboden op Nocturnal Neanderthal Mysticism, om vervolgens plaats te maken voor een typisch jaren ’90 blackmetalgevoel. Lekker hoog houden die snelheid, vettige schuifrifjes die vooral starten ergens rond fret 7 en 9. Weinig poespas, geen tierlantijntjes, geen toeters, geen bellen. Gewoon rasechte, zure black metal in de pure Scandinavische, eerder Finse, traditie. De heer (heren) (?) die achter dit Arcane Marrow zit(ten), weten verdomd goed hoe hij/zij een cultgevoel moet(en) creëren. Met Glacial Tears Flood The Primeval Plains wordt de sfeer nogmaals gezet. Ik krijg ook stellig de indruk, maar ik kan fout zitten, dat alles lekker in één keer, in één take, werd opgenomen. Dit voedt nog meer het eerder aangehaalde cultgevoel. Soms de voet wat van het gaspedaal halen om dan op enkele kick doch met hoge gitaarsnelheid een melodietje te leggen, heerlijk. Knap ook, zo net op het einde, een gitaarthema dat lichtjes countryachtig aanvoelt.

En met een solo gedrenkt in zompige countrygrond opent Before The First Notions Of God. Een nummer waarin de snijdende screams wat lijken te verdrinken in het muzikale geheel. De Finse school is hier heel duidelijk aanwezig. Bands als Sargeist en Prevalent Resistance zijn de eerste die in me opkomen. En in het heerlijk vettige titelnummer zit er toch weer een ongelooflijk geil riedeltje verstopt. Ook in het afsluitende All Enveloping Black Harmony kan je dit type riedeltjes terugvinden.

Gewoon een botergeil plaatje, gewoon recht toe, recht aan, geen poes noch pas. Hop het donkere hol in!

Score:

85/100

Label:

Moonlight Cypress Archetypes, 2021

Tracklisting:

  1. Nocturnal Neanderthal Mysticism
  2. Glacial Tears Flood The Primeval Plains
  3. Before The First Notions Of God
  4. The Elders Present To Me
  5. The Dismal Woods Receive Me
  6. All Enveloping Black Harmony

Line-up:

  • Onbekend

Links: