Apostle of Solitude – From Gold to Ash

Apostle of Solitude uit Indianapolis en omstreken is een band die er ongeveer vier jaar over doet om een nieuw album uit te brengen, maar dan heb je ook wat. In deze donkere wintermaanden is een nieuw doom-album uiteraard van harte welkom.

From Gold to Ash begint wat stroefjes. Je maakt het de luisteraar nou niet bepaald makkelijk, als je met een vier minuten durend, instrumentaal nummer begint, dat stevig aanschurkt tegen heavy metal en met het derde nummer een akoestisch intermezzo ten gehore brengt. Dat wordt echter meer dan ruimschoots goed gemaakt in de navolgende vier nummers. Traag tempo, dat af en toe zelfs nog wat vertraagd wordt, intens treurige vocalen, waaronder ook regelmatig samenzang van Chuck en Steve, en voortslepende riffs. Dit alles zorgt ervoor dat je diep wordt meegezogen in een moeras vol van ellende en verdriet. Hoogtepunt is het bijna tien minuten durende My Heart is Leaving Here, dat de eerder opgesomde punten perfect onderstreept, en tevens een lang uitgesponnen gitaarsolo bevat.

Ondanks het wat moeizame begin, toch een hoge score, vanwege de superieure laatste vier nummers. De titel van het album zou wellicht beter omgekeerd zijn geweest. Moet ik nog melden, dat dit album verplichte kost is voor iedere traditionele doom-fan?

Score:

84/100

Label:

Cruz Del Sur Music, 2018

Tracklisting:

 1. Overlord
 2. Ruination Be Thy Name
 3. Autumn Moon
 4. Keeping the Lighthouse
 5. My Heart is Leaving Here
 6. Monochrome (discontent)
 7. Grey Farewell

Line-up:

 • Chuck Brown – Zang, Gitaar
 • Steve Janiak – Zang, Gitaar
 • Mike Naish – Bas
 • Corey Webb – Drums

Links: