Apocalyptic Leaders – Eternity

In 2020 bracht Kostas B. al de EP Eternity uit. Nu hebben we hier voor ons liggen de re-release op tape. War Productions brengt deze gelimiteerde tape-oplage uit in maar liefst 50 stuks. Het gaat hier om black metal uit Griekenland. En dan moet er toch wel een belletje gaan rinkelen. Griekse black metal heeft toch zo zijn eigen karakteristieken. Ik verwijs dan niet alleen naar de grote Goden, ook de kleine Griekse Goden leveren puik werk af. Apocalyptic Leaders heet het project dat gedragen wordt door de heer Kostas B. Deze brave man heeft speciaal voor deze re-release op de nummers vocalen geplaatst, daarnaast besloot hij ook de tracklist van de EP aan te vullen met drie extra nummers. Deze zijn weliswaar enkel te beluistern op de fysieke release. Er is dus ook een downloadbare variant beschikbaar.

The Life Of Secret Places is het eerste nummer. Heerlijke stofzuigersound op de gitaren en wat minder prettig in het gehoor, het typische klinische drumgeluid. Niet verwonderlijk want dat komt gewoon uit een doosje. We worden vervolgens snel vergast op erg snelle, melodische uithalen. Wel jammer dat er voor gekozen wordt om de heropgenomen vocalen wat in de achtergrond te plaatsen. Even snel worden we ook getrakteerd op wat dissonante leadlijnen die op zich het geheel een nog wat donkerdere kleur geven. En of Kostas B. er zelf niet genoeg van kan krijgen, ook het titelnummer wordt voorzien van wat sturende, dissonante gitaarklanken. Niet snel hierna breekt opnieuw de geprogrammeerde Hel los. Het lijkt wel of Kostas B. maar twee dynamieken kent, deze van het ultrasnelle en die van het gezapige midtempo gebeuren. Jammer.

Het vervolg van deze EP lijkt weinig variatie op bovenstaande thema’s te herbergen. Evenmin kunnen de drie bonusliederen me overtuigen. Wel is het zo dat in het eerste bonusnummer Ragnar ik, in de verte weliswaar, de typische Griekse ondertoon bemerk. Maar dit op zich is toch ruim onvoldoende om mij te kunnen blijven boeien.

Ik moet concluderen dat de black metal van de heer Kostas B. me maar een weinig kan boeien. Waar ligt dat aan? Vermoedelijk in het feit dat hij net iets te weinig typische Griekse school-elementen implementeert in zijn creaties. Het is eerder een erg rudimentaire vorm van black metal die hier gebracht wordt. Zij die hier wild van worden raad ik aan deze tape aan te schaffen, anderen kunnen dit dan gewoon overslaan.

Label:

War Productions, 2022

Tracklisting:

  1. The Life Of Secret Places
  2. Eternity
  3. The Legend Of The Old Tree
  4. Nowhere
  5. Mountain
  6. Ragnar (Bonus)
  7. The Remainings Of The Frozen Landscape (Bonus)
  8. Shub – Niggurath (Bonus)

Line-up:

  • Kostas B. – Zang, alle instrumenten

Links: