Apnea – Ethereal Solitude

Apnea – Ethereal Solitude
Immortal Frost Productions, 2014

Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat ik de EP Silent Cities van de heren van Apnea uit Nieuw-Zeeland besprak. Het was een interessante kennismaking met een band die eveneens de vruchten plukt van de mix van shoegaze/post-rock en rauwe black. Dit jaar is er opnieuw brood op de plank met Ethereal Solitude.

Het grootste minpunt van de plaat is dat ze al na een half uur afgelopen is. Tegelijkertijd heeft Apnea even nodig om te rijpen bij de luisteraars en vergt het wel een paar luisterbeurten eer je de stijl van deze heren aan de overkant van de wereld echt kan waarderen. De mix van genres blijft een fel contrast opbrengen en het drumgeluid blijft wat mechanisch klinken door de drumpc die wat te hard in de mix staat en zo wat rommelt met het geheel. De atmosferische gitaar- en synthlaag zijn daarentegen opnieuw van kwalitatieve makelij en eigenlijk heeft het contrast met deze melancholisch zang en ruwe blackmetal wel wat charme. Vooral vanaf Blackest Oceans spreekt dit debuut me echt aan met op die track een goede mix van de twee genres, op Celestine Tides een heerlijk melodisch sleepmoment waar de vocalen het ideale melancholische klimaat aanbrengen en Fields At Fall waar met catchy atmosferische golven wordt gegooid. Vanaf het eind van die track keren de heren zich weg van de blackmetal en leggen ze zich toe op het brengen van instrumentale harmonie. Een stijl die ook aangehouden blijft op Warm, een track die wat Agalloch-warmte draagt en mooie noten aanbrengt om deze plaat af te sluiten.

Voor het merendeel goede songs, maar het moet gezegd blijven dat die drumsound nog altijd wat zwaar op de maag blijft liggen bij deze heren. Moest Apnea hier wat aan kunnen schroeven dan is het een band waar intens van te genieten valt. Nu is het luisteren naar pracht en diepgang onder een ruwe en rammelende sound. Een werkpunt, maar desalniettemin is dit eentje die de fans van deze mix van genres graag zullen zien komen.

Tracklisting:

Apnea - Ethereal Solitude

  1. Trees
  2. Hearts Sea
  3. Blackest Oceans
  4. Celestine Tides
  5. Fields at Fall
  6. Warm

Line-up:

  • Drew Reid – Gitaar, Bas, Synth, Drums
  • Sean O’Kane Connolly – Zang
  • Ben Mikkelsen – Gitaar

Links: