Antrisch – Expedition I: Dissonanzgrat

Een Duitse blackmetal-EP, in eigen beheer uitgebracht. Het is de eerste van dit viertal, waarvan er drie bij het tevens enorm onbekende 7th Abyss spelen. Naar verluid brengt Antrisch atmosferische black metal. Dat was ook mijn motivatie om er een vinkje naast te zetten met de belofte van het te reviewen. Antrisch, het woord, betekent zoveel als “vreemd”, in het Beierse taalgebied (Munchen, Wenen, …).


Antrisch dus. Wat meteen in de smaak valt bij mij wanneer ik deze EP opzet is de combinatie van de Duitse zuurtegraad (de taal en het vocale gesnauw) en het bittere, snelle, Zweedse meloblackgitaarwerk. Nagelfar en Naglfar samen, ik trek het even op flessen. Ook de frisse nummeropbouw maakt het extra appetijtelijk, met ambient-soundscapes, akoestische spielerei, onverwachte plotwendingen, atmosferische opsmuk en nog andere effecten die effectief voor diepgang zorgen. Het is niet altijd bitter en zuur (weg evil ende kvlt-credits) wanneer die atmosferische elementen ingezet worden: soms wordt het zelfs uplifting, op het randje van melancholische postblack, maar overall blijft de emotionele lading desondanks wel constant hoog. Daardoor krijgt Antrisch zeker meer karakter. Het is dan ook de vraag of dat karakter bij u in de smaak zal vallen.

De drums konden net iets minder steriel en kortgeknipt klinken en echt strak is het ook niet altijd geproducet (de timing tussen gitaren en drums). Daar hou ik het qua klachten bij. Antrisch is veelzijdig, getalenteerd, heeft marge om materiaal uit te brengen dat nog beter zal klinken. Het moet niet afgemaakt worden omwille van het feit dat het hier en daar een bitterzoete toets heeft. Nummertje proberen en vooral zelf bepalen of het naar meer smaakt.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. I Aufbruchsignale
  2. II Seilschaftargwohn
  3. III Stirnschlag
  4. IIII Firnfeldkonfrontation
  5. IIIII Gipfelfieber

Line-up:

  • Отто Шмидт – Bas
  • Игорь Дятлов – Drums
  • Robert Falcon Scott – Gitaar
  • Maurice Wilson – Keel

Link: