Antimatter – Black Market Enlightenment

Na een korte pauze keert Mick Moss terug met zijn Antimatter. In 2015 bracht hij het uitstekende The Judas Table uit, dat één van mijn favoriete albums van dat jaar was. In de jaren die volgden verschenen er nog twee singles en een live cd/dvd, die opgenomen werd in de Zoetermeerse Boerderij en de titel Between The Earth And Clouds droeg. Ik had het genoegen aanwezig te zijn bij dat optreden in die knusse zaal.

Nu is daar eindelijk weer nieuw materiaal in de vorm van Black Market Enlightenment. Bij het aanschouwen van het artwork wordt direct duidelijk dat we hier te maken hebben met een duister album. Het concept van een dummy op een stoel is een idee van Moss dat al uit het begin van het millennium stamt. Dat deze dummy acht armen heeft en daarbij in elke hand een verdovend middel vasthoudt, toont aan wat het thema is van Black Market Enlightenment: drugs, of beter gezegd, de ervaringen van Mick Moss met drugs in de jaren ’90. Dit is een album waarvan hij al jarenlang het idee had om het te creëren, één waarbij hij terugreist naar zijn toenmalige zelf. Wie het boekwerk tot zich neemt, gezien de teksten is het zeker een aanrader om in de psyche van de Engelsman te duiken, treft hier enkele schilderijen aan die Moss toentertijd maakte terwijl hij hevig onder invloed was van LSD.

Hoewel Moss altijd het merendeel van de instrumenten voor zijn rekening neemt, is het dit keer Fab Regmann die de drums op zich heeft genomen, terwijl de productie samen met Daniel Cardoso (Anathema) is uitgevoerd. Julie Rodaway, Paul Thomas en Vardan Baghdasaryan hebben geïmproviseerde bijdragen geleverd op respectievelijk fluit, saxofoon en kamancheh. Vooral de saxofoon zorgt voor een fantastisch verrassingselement in nummers als Existential en Sanctification.

En dan is er nog een prachtige postume bijdrage van Aleah Starbridge (Trees Of Eternity) met dank aan haar echtgenoot en Swallow The Sun-bandleider Juha Raivio (tevens Trees Of Eternity en Hallatar). Nadat Moss eerder verscheen op Hour Of The Nightingale van Trees Of Eternity, dat uiteindelijk na het overlijden van Starbrigde verscheen, had de dame in kwestie al aangegeven ooit op een album van Antimatter een gastbijdrage te willen doen. Door research van Raivio werd uiteindelijk een geschikt stuk gevonden, waarop het nummer Existential kon worden gecreëerd. Haar vocalen leiden richting de climax waarin ook de saxofoon weer een geweldige rol speelt. Zonder meer een hoogtepunt van deze schijf!

De genialiteit van Mick Moss is weer duidelijk hoorbaar op het duistere Black Market Enlightenment, dat uitgebracht is via het eigen label Music In Stone. Het zit vol sfeer, met fantastische vocalen en gedachtenprikkelende teksten waar Antimatter om bekend staat. Bij elke luisterbeurt groeit dit werk des te meer. Mick Moss weet perfect hoe hij zichzelf niet moet kopiëren bij elk album dat hij maakt. Ook nu klinkt het weer als een nieuw hoofdstuk, dat weer naadloos aansluit op alles waar deze band voor staat. Een late kandidaat voor in de jaarlijst voor iedereen die houdt van duistere, sfeervolle prog!

Score:

85/100

Label:

Music In Stone, 2018

Tracklisting:

  1. The Third Arm
  2. Wish I Was Here
  3. This Is Not Utopia
  4. Partners In Crime
  5. Sanctification
  6. Existential
  7. What Do You Want Me To Do?
  8. Between The Atoms
  9. Liquid Light

Line-up:

  • Mick Moss – Vocalen, bas, alle gitaren, ebow, toetsen, programmering

Links: