Anti-Flag -The General Strike

Anti-Flag – The General Strike
Side One Dummy, 2012

Anti-Flag strijdt al jaren tegen de sociale en economische onrechten in de wereld, en dan vooral die van de US. Hun enige wapen? Hun muziek. De band kwam in 1988 voor het eerst samen om een jaartje later de boeken weer toe te doen en om dan weer magisch te verschijnen in ’93. Hun muziek heeft net zoals de sociale en economische problemen heel wat hoogtes en laagtes gekend, maar over het algemeen valt er niet erg veel verschil te horen.

In 2009 kwam Anti-Flag met People Of The Gun aanzetten en vorig jaar mochten ze nog hun versie van The Complete Control Sessions in de rekken gooien. Maar om eerlijk te zijn is er niet verschrikkelijk veel verschil te merken tussen People Of The Gun en deze nieuwe. Buiten enkele goedgemikte teksten over huidige en aanslepende problemen vinden we nog altijd de ‘win-win combo’ catchy riffjes en poppunk vocals terug met knal dezelfde sound als hun vorige plaat. Zoals hierboven al vermeld zijn ook de thema’s amper veranderd en na enkele albums heb je het dan natuurlijk wel gehad. Eén van de tofste tracks op dit album moet wel Controlled Oposition zijn: het is kort, krachtig en lekker old school. Voor de rest zijn ook Turn A Blind Eye en Resist lekker om aan te horen. Toch kan deze plaat me na drie lange jaren wachten amper bekoren. Muzikaal zit het allemaal snor maar aan de creativiteit en vooral innovativiteit mogen deze ‘punks’ nog wat sleutelen.

Deze plaat kan een onzekere vijftienjarige misschien wel overtuigen om de strijdbijl tegen de overheid op te pakken, maar de doorwinterde luisteraar zit er al snel verveeld bij. Geef voor mijn part People Of The Gun nog enkele toertjes in je muziekspeler. Same songs, different album.

The General Strike
Tracklisting:

 1. Controlled Opposition
 2. The Neoliberal Anthem
 3. 1915
 4. This Is The New Sound
 5. Bullshit Opportunist
 6. The Ranks of The Masses Rising
 7. Turn a Blind Eye
 8. Broken Bones
 9. I Don’t Wanna
 10. Nothing Recedes Like Progress
 11. Resist
 12. The Ghosts of Alexandria

Line-up:

 • Justin Sane – Gitaar, Vocalen
 • Chris Head – Gitaar
 • Chris #2 – Bass, Vocalen
 • Pat Thetic – Drums

Links:

anti-flag-the-general-strike