Anti-Flag – American Spring

Anti-Flag – American Spring
Spinefarm Records, 2015

In de aanloop van deze nieuwste plaat richtte Anti-Flag de blik vooreerst naar binnen. “Welke plaat willen we maken?” En vooral: “Willen we nog een plaat maken?” Gelukkig voor ons bleek de drang naar creativiteit even pertinent aanwezig te zijn als het verlangen naar een grote omwenteling in het politieke bewustzijn van hun thuisland.

American Spring klinkt dan ook alsof de band een statement maakt. Dit is wie we zijn, zo klinkt Anti-Flag. Het heeft geresulteerd in een terugblik op de hele carrière voorzien van frisse, bevlogen accenten. De aanstekelijke poppy nummers van de laatste platen zijn nog steeds aanwezig (probeer Brandenburg Gate maar eens uit je hoofd te krijgen), maar evengoed knalt de band af en toe als de jonge honden die ze in hun begindagen waren (Set Yourself on Fire). Vanaf de eerste tonen van Fabled World tot de slotakkoorden van The Debate is Over (If You Want It) horen we aanstekelijke punk rock met een toewijding om u tegen te zeggen.

Tekstueel vist men in bekende wateren, maar het lijkt erop dat de impact van de Amerikaanse politiek op het dagelijkse leven van de bandleden nu beter dan ooit is verwoord. Het is alleszins het persoonlijkste album uit hun loopbaan. De inwaartse blik beperkte zich dus niet alleen tot het muzikale gedeelte.

American Spring is het album geworden waarvan ik hoopte dat de band het ooit zou maken. Om sentimentele redenen zullen er best argumenten te vinden zijn om ouder werk hoger aan te prijzen. Feit blijft echter dat American Spring de meest complete plaat is van Anti-Flag tot op heden. Fans kunnen dit blind aanschaffen en toch verrast worden.

Tracklisting:Anti-Flag - American Spring

 1. Fabled World
 2. The Great Divide
 3. Brandenburg Gate
 4. Sky Is Falling
 5. Walk Away
 6. Song For Your Enemy
 7. Set Yourself On Fire
 8. All Of The Poison, All Of The Pain
 9. Break Something
 10. Without End
 11. Believer
 12. To Hell With Boredom
 13. Low Expectations
 14. The Debate is Over (If You Want It)

Line-up:

 • Justin Sane – gitaar, zang
 • Chris #2 – basgitaar, zang
 • Chris Head – gitaar, zang
 • Pat Thetic – drums

Links: