Anthropia – Non-Euclidean Spaces

Anthropia – Non-Euclidean Spaces
Eigen Beheer, 2015

Sinds 2003 brengt het Franse Anthropia ons progressieve metal. Geen doorsnee progmetal, geheel niet. Arjen Lucassen vindt dat ook, en doet graag mee op dit nieuwe album, waarop ook zangeres Nathalie Olmi weer te horen is. Anthropia is een band die compleet ondergewaardeerd wordt in onze contreien en tekenend is voor de kwaliteit in de Franse scene als het aankomt op progressieve metal, in welk subgenre dan ook.

In dit geval is het heavy/powermetal die de klok slaat, met een grote dosis neoklassieke songwriting, iets wat de Epica-fans meteen in vervoering zou moeten kunnen brengen. Ik hou persoonlijk enorm van het Scar Symmetry-achtige gitaarwerk, dat weliswaar stukken zachter staat dan bij Scar Symmetry en soms helemaal achterwege gelaten wordt, maar even interessant en avontuurlijk is. De licht industriële verpakking is typisch voor Franse bands, alhoewel het niets wegneemt van het menselijke en vleselijke aspect van deze band. Ook de theatraliteit en dramatiek van Anthropia is bewonderenswaardig, want A. niet melodramatisch en B. niet stereotypisch.

Los van de superlatieven moet ik ook nog eens in de verf zetten dat veel instrumentale stukken geïnspireerd zijn op klassieke werken (zowel literaire stukken als bestaande folkloristische stukken), waarbij het warme, Zuid-Franse karakter meer dan eens te horen is. Bij momenten doet het me zelfs denken aan het fenomeen Rodrigo y Gabriela. Een groter compliment is er niet, of het is het feit dat hier en daar Ram-Zet door mijn gedachten schiet. De Nederlandse “female fronted”-scene zou hier beter eens naar luisteren, want Anthropia heeft containers vol meerwaarde en eigenzinnigheid in overschot, terwijl het zich niet concentreert op “mooie liedjes” maken. Hulde!

Tracklisting:
Alkaloid

 1. Strange Aeons
 2. The Melancholy of R.C.
 3. Silver Twilight Lodge
 4. The Part of Them in Me
 5. Unknown Kadath
 6. Seeds of Decay
 7. When the Stars Come Right
 8. Crawling Chaos
 9. The Snake Den
 10. Lost in Time and Space
 11. Fuoco

Line-up:

 • Julien Negro – Bas
 • Hugues Lefebvre – Zang, gitaar
 • Nathalie Olmi – Zang
 • Yann Mouhad – Gitaar
 • Damien Rainaud – Drums

Links: