Anthrax – XL

Anthrax, een van de vier best verkopende thrashbands, is opgericht in 1981. Een snelle rekensom verteld dat de New Yorkse band vorig jaar zijn veertigjarig jubileum mocht vieren. Hoe vier je een dergelijk jubileum nou als de hele wereld op zijn gat ligt? Nou je maakt een 24-delige serie op YouTube waarin je je hele carrière bespreekt met de betrokkenen en als afsluiting geef je een optreden dat je streamt zodat de betalende klant mee kan kijken. Dat optreden ter ere van het veertig- (of XL in Romeinse cijfers) jarig bestaan van Anthrax is nu uit op cd/BluRay zodat ieder die het wil nog een keer mag betalen om het te bekijken of beluisteren.

Bij livealbums gaat het meestal over de setlist. Welk nummer heeft de band niet gespeeld? Welk nummer had wel achterwege mogen blijven? Dat soort zaken. Ik kan kort zijn, de liefhebbers van John Bush, de leadzanger die Joey Belladonna tussen 1992 en 2005 heeft vervangen, hebben recht om te klagen over de setlist. De albums met Bush worden hier compleet genegeerd namelijk. Zelf ben ik toch meer liefhebber van het werk met Belladonna dus voor mij is het geen enkel probleem dat die nummers niet gespeeld worden.

XL zal hoe dan ook de boeken ingaan als een memorabel album doordat het een livealbum is waarbij geen publiek aanwezig is. Gevolg is dat je de interactie van en met het publiek mist. De band klinkt nagenoeg als op de studioalbums, alleen klinkt de zang net even minder soepel. Het is niet zo gek dat de stemmen van Belladonna, Ian en Bello niet meer zo soepel zijn als veertig jaar geleden natuurlijk. Op een studioalbum kun je dat makkelijk wegpoetsen en onder normale omstandigheden kan het aanwezige publiek nog wat maskeren. Op XL is van beide echter geen sprake, waardoor de aanwezige gebreken in de zang van de heren wel erg hoorbaar is geworden. Al met al is dit misschien niet het beste livealbum van Anthrax, maar zeker wel het meest memorabele.

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Time/Fight Em ’Til You Can’t
 2. Madhouse
 3. Caught In A Mosh
 4. Metal Thrashing Mad
 5. Got The Time
 6. I Am The Law
 7. Keep It In The Family
 8. Lone Justice
 9. The Devil You Know
 10. Be All End All
 11. Now It’s Dark
 12. Antisocial
 13. In The End
 14. Medusa
 15. Evil Twin
 16. Indians
 17. Skeletons In The Closet
 18. Aftershock
 19. Blood Eagle Wings
 20. Bring The Noise
 21. A.I.R.
 22. Among The Living
 23. Breathing Lightning
 24. Protest And Survive
 25. Efilnikufesin N.F.L.

Line-up:

 • Scott Ian – Gitaar
 • Charlie Benante – Drums
 • Frank Bello – Bas
 • Joey Belladonna – Zang
 • Jon Donais – Gitaar

Links: