Antartandes – Illvsio Machina

Opnieuw een release van het Australislabel op mijn bureau. Ook nu gaat het weer om een Chileense band, met de welluidende bandnaam Antartandes, blijkbaar een samenvoeging van “Antarctica” en “Andes”: om over uitersten te spreken. En op zich wel goed gevonden als je naar de wereldatlas kijkt en even opzoekt waar deze wonderen der natuur gesitueerd zijn. Dit lieflijke viertal heeft een EP uit, Illvsio Machina. In 2014 kwam de tot nog toe enige full length uit met als titel Rising Okkult Spiritus. Ze hebben op zich niet stilgezeten met hier en daar een demo of EP. Allemaal niet tot bij mij geraakt, moet ik zeggen.

De EP telt zes nummers, eigenlijk vijf, want van Explosion Implosion hebben de gozers besloten ook een louter instrumentele versie op dit plaatje te pleuren. Overbodig. Je krijgt black metal te horen met een industrial dan wel experimentele saus. En het is met deze saus dat ik het toch wat moeilijk heb. De band maakt het zich hierdoor toch vaak te moeilijk. Ze willen maar lagen en lagen toevoegen aan hun muziek. Als ze het nu gewoon eenvoudig en simpel gehouden zouden hebben, was het allemaal misschien nog te pruimen geweest. Nu krijg je op een basis van black metal zoveel gepiep en getuut te horen en dit in combinatie met verschillende vocalen, dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet. Komt daarbij dat de instrumentbeheersing erg matig is en dat ook de productie om te huilen is. De drum lijkt een tikkende tijdbom, de gitaren lijken te schuren en te krassen alsof een kleuter zijn of haar bord afschraapt, de vocalen drijven er wat tussen en de bas? Tja, op Antarctica? Op het hoogste Chileense punt van de Andes?

Een release voor de durver of de echte man of vrouw, je zoekt het maar uit. Ik ga er in elk geval niet meer naar luisteren en alzo verglijdt ook deze plaat naar de diepste krochten van de verzamelkelder.

Label:

Australis records, 2019

Tracklisting:

  1. Lucifer Arquetipo Acorporeo
  2. Explosion Implosion
  3. Explosion Implosion (Orchestral version)
  4. Agonic Phantom
  5. In The Black Circle
  6. This Is The Flame

Line-up:

  • Arminius – gitaar
  • Argoth – keyboard
  • Tempenor – drum
  • All Stumpf – zang, gitaar

Links: