Antagonist A.D – Through Fire All Things Are Renewed

Ja, buiten je comfortzone stappen is goed. Zeggen ze. Het zal wel. Hoe dan ook, via de laatste Dudsekop (lees je hier) kwam ik nog eens bij Genet Records terecht, waar ik sinds Facedown en Satanic Surfers niet meer was gepasseerd. Genet Records is vooral bekend van punk en hardcore inderdaad. H8000 en consoorten, met vegan verlangens en X-marks voor en na. De muziek ken ik vooral van live optredens, het kwam mijn voordeur nooit echt voorbij. De liefde was vooral platonisch. Het is echter nooit te laat om te exploreren, en waarom niet met Antagonist A.D uit Nieuw-Zeeland? Deze band is namelijk geen volbloed hardcoreband, er zit een heel groot aandeel ouderwetse metalcore aan vast. Dit is de vijfde plaat van de band, die sinds 2005 actief is.

Maatschappijkritische teksten, hou je maar vast aan de takken van je kleinburgerlijke boompje-huisje-tuintje. Antagonist A.D pompt met viriele moshpitriffs en breakdowns het grondwater naar boven tot alle illusie van veiligheid die je regering je voorliegt verdwijnen als sneeuw voor de zon. Antagonist A.D brengt een gevarieerde mix van metalcore brutaliteit met hardcore-venijn, snauwend en brullend, zonder een moderne metalproductie en -sound te hebben. Het klinkt allemaal authentiek als komt het vanuit je garage of kelder, niet uit een studio anno 2022. Regelmatig accelereert de band tot metalsnelheid, meestal ligt de focus op tempo’s die de luisteraar aanzetten tot het maken van wind mills, circle pits en ander moshgedoe.

Persoonlijk hou ik wel van het snedige gitaargeluid, de breaks en versnellingen. De zure snauwscream ligt echter niet in mijn straatje, maar laat dat geen reden zijn om het niet te checken. Zeker als je vanbinnen zit met onverteerde gevoelens van onrecht jegens mens & samenleving, klik dan op de playknop van bovenstaande stream en laat je overhalen via de Genet-link om deze Nieuw-Zeelanders financieel te steunen.

Luistertips: de twee laatste nummers, Ten Of Swords en Through Fire (hoe langer je luistert, hoe meer je erin komt).

Score:

75/100

Label:

Genet Records, 2022

Tracklisting:

 1. Gates Of Hell
 2. Pure Fear
 3. The System Is Racist And Oppressive
 4. Blade Of Truth
 5. Angels At Your Feet, Devil’s In Your Head
 6. Time Waits For No One
 7. Bloom
 8. A.P.M.D
 9. No Justice
 10. Motherland
 11. Coward
 12. Ten Of Swords
 13. Through Fire

Line-up:

 • Sam Crocker – Keel
 • Matt Livingstone – Gitaar
 • Luke Manson – Bas
 • Jai Morrow – Drums
 • Kevin Cameron – Gitaar

Links: