Annihilator – Metal II

Tijd voor wat verse thrash! Of nou ja, vers… niet helemaal, maar toch wel. Het Canadese Annihilator komt namelijk met een heruitgave van het uit 2007 afkomstige album, Metal. Toepasselijk heet deze versie dan ook Metal II. En om het dan net even anders te maken dan het origineel, zijn alle nummers op een andere plek ingedeeld.

Het uit 2007 afkomstige album, Metal, was een ware sensatie in de thrashwereld. Met een ongekende lijst aan gastartiesten van Lamb of God, Arch Enemy, Children of Bodom, Nevermore, In Flames, Trivium, Danko Jones, Anvil, The Haunted en Lynam was het metalfeestje zeker aan. Dat juist deze plaat anno 2022 een heruitgave krijgt is dan ook wel bijzonder. De volgorde van de tracks is aangepast, de drums zijn opnieuw ingespeeld door niemand minder dan Dave Lombardo (Dead Cross, ex-Slayer) en de zang is opnieuw ‘uitgevonden’ door Stu Block (ex-Iced Earth, Into Eternity). Uiteraard behoudt Jeff Waters zijn rol als multitalent voor de rest. Het mixen van deze heruitgave is onder handen genomen door Mike Fraser (bekend van onder andere mixen voor AC/DC en Van Halen) en de remastering is uitgevoerd door Maor Applebaum (bekend van onder andere masteren voor Abbath, Dream Theater, Sabaton, Candlemass). Oké, genoeg namen gedropt hier. Tijd om de plaat aan te slingeren en te luisteren naar wat Metal II teweeg kan brengen.

Wat je krijgt (naast een andere tracklisting) is metal van een zeer hoog niveau en een heerlijk volle, rijke klank met de nieuwe opnames van de zang en drums. De gitaren klinken mooi helder en ook de basgitaar krijgt een duidelijk aanwezige rol. We trappen af met het energieke en oh zo heerlijke Chasing the High en gaan gelijk door met een stevig potje headbangen en lomp moshen op Downright Dominate. De drums van meneer Lombardo komen heerlijk uit de speakers razen bij Army of One, met name bij die snelle dubbele kickdrumstukken. Sexy! En dan de toch wel enigszins vreemde track, Couple Suicide, die eerder als een metalcore/nu-metal track klinkt. Het feit dat Angela Gossow (ex-Arch Enemy) hier meebrult valt daardoor niet echt bepaald op, de muziek leidt teveel af.

Maar met Heavy Metal Maniac zijn we weer terug bij die heerlijke old-school heavymetalvibes. Een lekker mid-tempo nummertje dat het metalbloed goed doet stromen. De gitaarsolo (helemaal bij de harmonie) is ronduit porno! Dan spookt het er een end op los met Haunted: toch wel één van de zwaarste tracks die ik van Annihilator ken. Een beetje sinister, zwaar brute gitaarriffs en als een stoomwals razen de drums voorbij. Alles op het pad wordt vernietigd en verpulverd. Lekker, zeg. Met de tweede helft is het ook nog heerlijk veelzijdig en headbangen geblazen, waarbij Smothered en Kicked mij het meest prettig in de oren klinken.

Goh, wat een aanpassing in de tracklisting al niet teweeg kan brengen qua flow en beleving van een album. Waar dat bij het oorspronkelijke album uit 2007 al prima klonk, lijkt Annihilator het met Metal II beter en natuurlijker ingedeeld te hebben. Neem daarbij dat Dave Lombardo de drums heeft ingespeeld en nog altijd even bruut klinkt als altijd, en je hebt hier een prima heruitgave te pakken. Leuk voor de collectie en een aanrader voor eenieder die graag een veelzijdige kant van de band wil horen.

Score:

78/100

Label:

earMUSIC, 2022

Tracklisting:

 1. Chasing The High (featuring William Adler)
 2. Downright Dominate (featuring Alexi Laiho)
 3. Army Of One (featuring Steve “Lips” Kudlow)
 4. Couple Suicide (featuring Danko Jones and Angela Gossow)
 5. Heavy Metal Maniac (featuring Dan Beehler & Allan Johnson)
 6. Haunted (featuring Jesper Strömblad)
 7. Romeo Delight
 8. Detonation (featuring Jacob Lynam)
 9. Clown Parade (featuring Jeff Loomis)
 10. Smothered (featuring Anders Björler)
 11. Kicked (featuring Corey Beaulieu)

Line-up:

 • Jeff Waters – Gitaar, basgitaar, zang
 • Stu Block – Zang
 • Drums – Dave Lombardo

Links: