Anguish – Magna est vis Suignah

Om de nodige verwarring maar direct te voorkomen: deze albumrecensie gaat over het nieuwe album van de Zweedse band Anguish, die doom ten gehore brengt. Vergeet dus al die andere bands die ook Anguish heten. Het heeft vier jaar geduurd voordat er met Magna est vis Suignah een opvolger is gekomen van het album Mountain. De zanger en bandleider heeft in de tussentijd met Linus een verse gitarist aangetrokken en bespeelt voor deze gelegenheid zelf de bas.

Magna est vis Suignah is een gitzwart geblakerd doomalbum geworden. Zeg maar gerust een kruising tussen Hellhammer (alsmede het oude Celtic Frost) en Candlemass. Die vergelijking wordt op Elysian Fields of Fire overigens wel erg makkelijk bewezen. Na dik vijf minuten volgt de tekstzin “Black Heart, Your Soul is Mine”, gevolgd door een leuke variatie op de riff van Crystal Ball, afgesloten met de typische Tom G. Warrior-kreet “Oeh!”. Vocaal gebruikt J. Dee voornamelijk de blackerige vocalen van die jeugdheld. De zes lange nummers zelf hebben en houden nagenoeg een langzaam tempo, en de klanken worden nergens vrolijk, met een lekker ouderwets (in de beste zin des woord) aandoend geluid. Op Our Daughters Banner krijgen we ook nog even aanvullend zo’n typisch kerkorgelachtig klinkend toetsenwerk. Heerlijke depressieve muziek in deze donkere en gure tijden.

Voor de traditionele doomliefhebber is dit album wellicht wat te veel doorspekt met blackmetalinvloeden, vooral vocaal gezien. Wie echter geduld heeft om door deze nummers heen te ploegen, wordt zeker beloond met een prima album.

Score:

84/100

Label:

High Roller Records, 2017

Tracklisting:

  1. Blessed be the Beast
  2. Magna est vis Suignah
  3. On the Once Ravenous
  4. Requiescat in Pace
  5. Elysian Fields of Fire
  6. Our Daughters Banner

Line-up:

  • J. Dee – Zang, Bas
  • David – Gitaar
  • Linus – Gitaar
  • Rasmus – Drums

Links: