Angrrsth – Donikąd

Na een EP en een single komen deze Polen van Angrrsth met hun debuutplaat, Donikąd. Aan ons om te bepalen waar de muziek op deze plaat naartoe gaat. In eerste instantie klinkt het als erg typische in ranzigheid doordrenkte Poolse black metal. Ook niet verwonderlijk dat het eveneens Poolse Godz Ov War Productions hier achter zit. De productie heeft meer dan een dozijn ballen en ademt een gortige putlucht uit. Verder valt bij een eerste luisterbeurt op dat in het riffwerk ook wat elementen uit de Franse school verwerkt zitten.

Het geheel start erg overtuigend en krachtig met twee elkaar aanvullende, goed gebrachte standaard blackmetalnummers waarbij opvalt dat het drum-en-baswerk een stevig fundament vormen. Een verwoestende hammerblast en een walsend bij momenten splijtend drumspel vormen de kapstok voor Niech Się Zaprze Samego Siebie, het beste nummer van de plaat, gewoon door de geweven melodie met daarover een erg divers , brutaal zangtapijt.

Alsof het nog niet duidelijk genoeg was dat de heren konden musiceren aan hoge snelheid, wordt met behulp van een strakke blast het nummer A Czego Tu Się Bać ingezet, heerlijke melodie ook hier weer. Opvallend is een krachtige koorpartij die het begin van de Niebyt Zmyślony de ruimte geeft om te ontplooien. Het verdere verloop is secuur, krachtig en agressief, iets wat toch kenmerkend blijkt voor de muziek van Angrrsth. Het afsluitende Ostatni Akt lijkt eerder rustig en contemplatief te starten, ook hier vergis je je schromelijk. Vanuit een blastparade komen we terecht in een dansend schuifriffcollectief om vervolgens weer terug geblazen te worden naar het agressieve begin. De heren bezitten de kennis en kunde om alles vloeiend aan elkaar te plakken en dit met behulp van gloeiende, kolkende lava.

Poolse black metal, het blijft toch een aparte belevenis, ook deze release van Angrrsth maar ook die van de landgenoten van Sznur zijn bijzonder boeiende plaatjes. Voor zij die hun muzikale kennis van dit type black metal verder willen uitdiepen, raad ik beide albums ten stelligste aan.

Score:

80/100

Label:

Godz Of War Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Ciało Me Wyklęte
 2. Niebiański Pogrzeb
 3. Niech Się Zaprze Samego Siebie
 4. A Czego Tu Się Bać
 5. Pierwszy Jest Strach
 6. Niebyt Zmyślony
 7. Ostatni Akt

Line-up:

 • XII – Bas
 • Simon – Drum
 • Grisch – Gitaar
 • Hermann – Zang

Links: