Angra – Secret Garden

Angra – Secret Garden
earMUSIC, 2015

Het Braziliaanse Angra heeft tegenwoordig een Italiaans tintje. Nou tintje, noem het maar gerust een dikke teint. Fabio Lione, de zingende krullenbol van Rhapsody Of Fire en Vision Divine is toegetreden tot de gelederen van het Braziliaanse powermetal combo. Het zal niemand verbazen dat zijn karakteristieke stem een dikke lakzegel heeft gedrukt op album nummer acht van de Zuid-Europeanen. O ja, er is ook nog een nieuwe drummer. Maar daar merk je verder niets van.

Afgetrapt wordt met de single Newborn Me. Een typische single. Catchy, krachtig en een prima opmaat voor wat gaat komen. Muzikaal, maar ook vocaal, doet het me heel erg denken aan Vision Divine. Angra weet echter meer te variëren in tempo en ritme. Een uptempo knaller als Black Hearted Soul wordt afgewisseld met minder razend werk in de vorm van bijvoorbeeld Final Light dat een refrein heeft dat zich al snel aangenaam nestelt tussen de oren. Vanaf Storm Of Emotions wordt het allemaal wat middelmatig. Opveren gebeurt bij het titelnummer dat verrassend genoeg is ingezongen door ons aller Simone Simons (Epica). Een opvallende maar geslaagde keuze. Minder geslaagd vind ik de bijdrage van Doro Pesch in Crushing Room. Ze neemt gelukkig niet alle partijen in dat nummer voor haar rekening, maar vergalt het met haar gekraai toch behoorlijk. Wel geslaagd is het gegeven dat gitarist Rafael Bittencourt in dat nummer op een prima wijze vocaal tegenwicht biedt. Dat mag die vaker doen.

Met Perfect Symmetry, het lekkerste nummer van de plaat, bereikt Secret Garden zijn einde. De afsluitende kampvuurballade die volgt had van mij niet gehoeven. Met dat nummer blijft bij mij het gevoel hangen dat Angra een degelijk album heeft gebracht, maar dat er (zeker vanwege de inbreng van Lione die positief uitpakt) meer had ingezeten. Neemt niet weg dat Secret Garden een kwalitatief hoogstaand product is dat zijn weg naar de liefhebber wel weet te vinden. Een genretopper is het echter niet.

Tracklisting:
angra

 1. Newborn Me
 2. Black Hearted Soul
 3. Final Light
 4. Storm of Emotions
 5. Violet Sky
 6. Secret Garden
 7. Upper Levels
 8. Crushing Room
 9. Perfect Symmetry
 10. Silent Call

Line-up:

 • Fabio Lione – Zang
 • Rafael Bittencourt – Gitaar, Zang
 • Kiko Loureiro – Gitaar
 • Felipe Andreoli – Bas
 • Bruno Valverde – Drums

Links: