Angra – Aqua

Angra – Aqua
SPV/Steamhammer, 2010

Het Braziliaanse Angra is er in de gehele, inmiddels alweer bijna twintig jaar durende carrière nog steeds niet in geslaagd een slechte plaat uit te brengen. De licht progressieve power metal die hier en daar doorspekt is met Braziliaanse invloeden is daarvoor te effectief. Natuurlijk is het ene album net even wat strakker als het andere en hoewel ik met het mijns inziens te progressieve Aurora Consurgens uit 2006 nog steeds niets kan aanvangen moet achteraf gezegd worden dat ook dat geen slechte schijf is. De prog-invloeden zijn op Aqua gelukkig voor mij weer wat meer verdwenen zodat we anno 2010 met een ouderwets metalen Angra te maken hebben.

Na het korte intro Viderunt Te Aquaæ onderstreept de band dat zelf ook direct met het strakke Arising Thunder, en dat is een lijn die op de rest van Aqua ook wordt doorgezet. Er mag weer tempo gemaakt worden, de dubbele bass-drums mogen weer lustig rollen en het geheel klinkt weer wat coherenter en rechtlijniger. De Braziliaanse invloeden, en dan met name op het vlak van percussie, voeren op dit concept-album weer ouderwets de boventoon, en sporadisch klinkt de band zelfs als ze deed in de periode van Holy Land of Fireworks, alsof het oude vuur ironisch genoeg op een concept-plaat over water weer hervonden is. Hier en daar verliest de band zich in wat te uitgesponnen, jam-sessie-achtige taferelen (Weakness Of A Man) waarbij de aandacht wat verslapt, maar over het geheel genomen is Aqua weer een fikse stap voorwaarts geworden.

Anno 2010 is Angra er weer als vanouds bij. Hier en daar nog steeds behoorlijk progressief is Aqua een veelzijdige en afwisselende plaat geworden die, zoals eigenlijk altijd, bol staat met kwaliteits-metal. Dat de band in een nummer als Weakness Of A Man ook nog eens weet te verbazen door een slide guitar in te zetten, laat zien dat de heren nog steeds niet uitgeblust zijn en zich nog steeds met succes ontwikkelen. Uitstekend album.

Tracklisting:

  Angra - Aqua

 1. Viderunt Te Aquæ
 2. Arising Thunder
 3. Awake From Darkness
 4. Lease Of Life
 5. The Rage Of The Waters
 6. Spirit Of The Air
 7. Hollow
 8. Monster In Her Eyes
 9. Weakness Of A Man
 10. Ashes

Line-up:

 • Edu Falaschi – zang
 • Rafael Bittencourt – gitaar
 • Kiko Loureriro – gitaar
 • Felipe Andreoli – bas
 • Ricardo Confessori – drums

Links: