Angelcrypt – Dawn of the Emperor

Het Maltese Angelcrypt doet aan melodische death metal. Dawn of the Emperor is het tweede album van de band. De band bestaat al sinds 1997, maar nam in het verleden ruim de tijd voordat een daadwerkelijk album werd uitgebracht. In 2016 volgde het eerste teken van leven: We Are The Dead. Daar leek het inderdaad wel op, want er was al jaren geen teken van leven te bekennen. Ditmaal is de band dus wat sneller te werk gegaan. Het heeft geresulteerd in een Amon Amarth-achtig werkje dat tekstueel gezien inzoomt op de Eerste Wereldoorlog.

Angelcrypt maakt beluisterbare melodieuze death metal. Een beetje Gothenburg (On Killing Fields) completeert het plaatje. Het had een bonusnummer van een Dark Tranquility-album kunnen zijn. Grauwe wat onverstaanbare grunts, met slepende cymbalen in de refreinen, worden begeleidt door bliepende picks en dubbele gitaarlijnen. Het tempo ligt niet erg hoog, maar de inzet ligt duidelijk op het verhalende aspect en de melodieën. Iron Creed voegt daar nog keyboards bij die ook weer die Gothenburg-invloed bij zich dragen. Een beetje onheilspellend is het zelfs. Het instrumentale Salvation breekt de flow van het album om voor mij onduidelijke redenen. Martyred Soul gaat daarna verder alsof er niets gebeurd is. Degelijkheid staat voorop, ook in de songstructuren. De verschillende onderdelen zijn duidelijk afgebakend. Op een nummer als The Black Hand blijft de band allemaal net wat te lang doorgaan op de gevonden melodieën. Het komt dan wat ongeïnspireerd over bij de luisteraar, terwijl bijvoorbeeld de drummer nog vrij technisch voeten- en handwerk laat horen.

Dit is een degelijk en aardig plaatje. Het klinkt nog wat te veel als een debuut, waar de ideeën niet helemaal uitgewerkt zijn en waar het eigen gezicht nog wat ontbreekt. Ik mis bovendien de echte impact. Het zijn nu vooral liedjes zoals ze horen te klinken, maar er moet net wat meer gevoel en liefde in. Het komt wat droog over, waar is de liefde? Desondanks klinkt het samenhangend, zoals je van een conceptalbum verwacht. Het nadeel is dat niets er dusdanig bovenuit springt of indrukwekkend is dat het een onuitwisbare indruk maakt. Daarmee is Dawn of the Emperor een aardige middenmoter.

Score:

73/100

Label:

Boersma Records, 2020

Tracklisting:

 1. Of War and Will
 2. Clockwork Blood Red
 3. On Killing Fields
 4. Iron Creed
 5. Dawn of the Emperor
 6. Salvation
 7. Martyred Soul
 8. As Death Endures
 9. Si Vis Pacem
 10. The Black Hand

Line-up:

 • Jean Cutajar – Basgitaar
 • Robert Friggieri – Drums
 • Joseph Grech – Vocalen
 • Shawn Mizzi – Gitaar
 • Peter Grech – Gitaar

Links: