Andrew W.K. – You’re Not Alone

Als je tenminste dertig jaar rondloopt op deze aardbodem zou je Andrew W.K. wellicht kunnen kennen van zijn bescheiden hitje Party Hard uit 2001, of het album waarvan deze single afkomstig is: I Get Wet. Hierbij doel ik met name op de iconische albumhoes, wat een simpel portret is, verrijkt met een kop lang, vettig haar en een ferme straal bloed uit de neusgaten. Voor mensen die wel eens een avondje los gaan in een moshpit is dit wellicht een bekend beeld. Deze hoogtijdagen liggen inmiddels zeventien jaar van ons verwijderd en ondanks dat You’re Not Alone de vijfde langspeler is, is het in de tussenliggende periode relatief stil geweest. Daar komt nu, negen jaar na de laatste langspeler, eindelijk verandering in.

Vorig werk laat zich het beste omschrijven als euforische party-punk met een metalen randje. Het eerder genoemde debuut I Get Wet is een plaat om de tent bij af te breken en geeft je geen moment om op adem te komen gedurende zijn tien nummers. Deze “party hard” boodschap loopt als een rode draad door het opgenomen oeuvre en wordt tevens weerspiegeld in een live omgeving. Zowel voor solo shows, bestaande uit alleen een stem en synthesizer, als optredens met een volledige band geldt: er zal en moet gefeest worden.

Ondanks al deze positiviteit is het niet alleen euforie wat de klok slaat. In de afgelopen jaren heeft de multi-instrumentalist namelijk moeilijke tijden doorgemaakt. De details hiervan zijn elders te vinden, maar in essentie werd Andrew’s leven zuur gemaakt door een individu uit zijn verleden, die niet de beste intenties had. Deze plaat is het product van de mentale problemen die deze tijden teweeg brachten, en dat is terug te horen. De intro brengt echter een vertrouwd geluid: “party, party, party”, klinkt het. Andrew’s gesamplede, robotachtige stem maakt duidelijk dat het dak er nog altijd vanaf moet, en dat is dan ook exact wat er gebeurt bij opvolger Music Is Worth Living For. Als de absurd aanstekelijke riff geen grijns op het smoelwerk tovert, dan zorgen de Van Halen-achtige synths of hooggestemde powermetalvocalen daar wel voor. Mocht dat niet het geval zijn dan is het wellicht een goed idee om eens psychische hulp te zoeken, want zelfs ik raak hiervan in een euforische staat, en ik heb een ijsklomp-hart en de emotionele diepgang van een vel filodeeg.

De eerste helft van dit album bestaat vrijwel geheel uit dit soort extatische composities. Instrumentaal gezien tenminste, de tekstuele kant staat hiermee sterk in contrast. De tumultueuze tijden die deze Amerikaan doormaakte zijn hem duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten en er zijn dan ook veel sombere poëzie terug te vinden in deze zestien nummers. Later wordt de joligheid wat teruggeschroefd en trekt het muzikaal gezien wat meer de melancholische kant op. De laatste drie nummers, Total Freedom, Beyond Oblivion en titelnummer You’re Not Alone, vormen hiermee een sterke finish. Daar bovenop zijn door het album heen zijn nog wat gesproken stukken gepeperd, welke veelal van een motiverende aard zijn. Ook deze dragen allemaal bij aan de overduidelijke boodschap: iedereen worstelt met zijn eigen demonen, en dit is niet erg. Het is wat ons als mensen bindt. Andrew W.K. is hier om je door deze tijden heen te helpen.

Ondanks het feit dat de bovenstaande woorden nogal afgezaagd klinken, is er weldegelijk authenticiteit in dit werk te bekennen. Ja, de synths schuren tegen het kazige aan en de riffs zijn simplistisch te noemen, maar toch is er hier sprake van een oprecht album met het hart op de juiste plek. Een plaat schrijven die uitpuilt van de hits en je laat drinken tot je een leverkneuzing hebt, maar tevens authenticiteit en troostende werking kent, is absoluut geen makkelijke opgave. Echter doet Andrew W.K. exact dit met You’re Not Alone en daarvoor verdient hij lof.

Andrew W.K. - You're Not Alone coverScore:

75/100

Label:

RED Music (Sony), 2018

Tracklisting:

 1. The Power Of Partying
 2. Music Is Worth Living For
 3. Ever Again
 4. I Don’t Know Anything
 5. The Feeling Of Being Alive
 6. Party Mindset
 7. The Party Never Dies
 8. Give Up On You
 9. Keep On Going
 10. In Your Darkest Moments
 11. The Devil’s On Your Side
 12. Break The Curse
 13. Total Freedom
 14. Beyond Oblivion
 15. Confusion And Clarity
 16. You’re Not Alone

Links: